Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Portugal lockar pensionärer i mängder

Från 2015
Uppdaterad 01.02.2015 14:27.
Portugal
Bild: Steven Fruitsmaak

Portugal översvämmas av europeiska pensionärer. Det har lett till en växande efterfrågan på lägenheter. Fastighetsmarknaden växte med upp till 15 procent i fjol. Över en femtedel av lägenheterna såldes till utlänningar.

De flesta inflyttarna kom från Storbritannien i fjol. På andra plats kom kineserna och fransmännen. Portugal har gått om Marocko som de franska pensionärernas paradis.

Vad är det då som lockar seniorerna till Portugal? De skattelättnader som Portugal ger pensionärer i andra EU-länder är en viktig faktor - Portugal utlovar 10 års skattefrihet på pensionen.
Läs också: Niinistö: Skatteflykt inte acceptabelt

De låga fastighetspriserna och det gynnsamma klimatet får också många att föredra Portugal.

Under den ekonomiska krisen rasade fastighetspriserna med en tredjedel, men nu är priserna igen på väg uppåt, särskilt i Lissabon och i Algarve vid sydkusten.

Gyllene visum till kineser

Den portugisiska staten skor sig på de kinesiska bostadsköparna. Portugal har tagit i bruk ett "gyllene visum" för icke-EU-medborgare. Visumet ger uppehållstillstånd i Portugal och hela Schengen-området, men för att få ett "gyllene visum" måste man investera en halv miljon euro i egendom i Portugal.

2 000 visum har redan beviljats - de flesta till kineser - och det här har inbringat den portugisiska staten 1,2 miljarder euro.

Men i de kinesiska bostadsaffärerna och visumansökningarna har det förekommit både korruption och penningtvätt.

I november avslöjades en liga kineser som försökte förfalska "prislappen" på bostäderna, så att de verkade dyrare än de var - det här för att lättare komma över det "gyllene visumet".

Bedrägeriet var ett hårt slag mot fastighetsmarknaden i Portugal.

Yrjö Kokkonen/Yle Uutiset/AFP

Diskussion om artikeln