Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är han störst i modern tid

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2021 12:21.
Novak Djokovic, AO 2015
Bildtext Novak Djokovic lyfter bucklan i Melbourne för femte gången.
Bild: EPA / All Over Press

Novak Djokovic har tagit sin femte titel i Australian Open i tennis. Serben besegrade Andy Murray i en svängig final där skottens ryggrad knäcktes i det tredje setet.

Murray höll jämna steg med Djokovic under de inledande seten. Djokovic höll inte högsta nivå men kämpade ändå hem första set efter tiebreak. Lika jämnt var set nummer två där Murray avgick som segrare.

En thriller att vänta, tänkte många. Men vid ställningen 3-3 i tredje set skedde vad som kom att bli något av ett avgörande. Murray hade en breakboll i Djokovic servetur, men serben klarade den med en härlig stopper – och jublade öppet.

Efter det stoppade inget Djokovic. Världsettan tog hem det tredje setet med 6-3 och det fjärde med 6-0. Han tappade med andra ord inte ett enda game efter den räddade breakbollen och vann den över 3,5 timmar långa finalen med 3-1 i set.

Djokovic har nu vunnit Australian Open fem gånger, vilket är mest av alla herrspelare under Open-eran som startade 1969. Alla tiders etta i årets första Grand Slam-turnering i Melbourne är ändå Roy Emerson med sex titlar.

Novak Djokovic SRB (1) - Andy Murray GBR (6) 3-1 (7-6, 6-7, 6-3, 6-0)