Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Endast en tidning i Österbotten?

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Tre exemplar av tidningen Vasabladet
Bild: Yle

Det har varit kärva tider för den finlandssvenska tidningspressen den senaste tiden. I höstas genomförde KSF Media, som bland annat ger ut Hufvudstadsbladet en omfattande sanering. Nu står österbottniska HSS Media i turen. HSS Media ger ut Vasabladet, Österbottens Tidning, Sydösterbotten och finska Pietarsaaren Sanomat.

Nyheten om att att HSS Media inleder samarbetsförhandlingar resulterade i en mängd läsarkommentarer på svenska.yle.fi. En läsare tycker att tiden nu är inne för en svensk dagstidning i Österbotten.

”Skall någonting nu kunna räddas av papperstidningsdito så bör tidningshuset omedelbart gå in för att göra enbart EN papperstidning för hela Österbottenområdet!”

”Lägg ner Syd-Österbotten och slå ihop den med VBL och Österbottningen. Genom en sammanslagning av tidningarna skulle regionen Sydösterbotten få en bättre regional synlighet i Österbotten och sedan kan man ju hoppas att den redaktionella kvaliteten just för Sydins del höjs några pinnhål.”

Också Nykarlebypolitikern Elli Flén sällar sig till den skaran som anser att en österbotttnisk dagstidning skulle vara att föredra.

- I vårt hopplösa nuläge där vi har tre svenskspråkiga tidningar, tre skilda ledar- och debattsidor, men en gemensam nyhetsredaktion, är slutresultatet en sömnig nyhetsbevakning och en plottrig debatt, skrev Flén i en kolumn för Vasabladet i somras.

Vasabladets tidigare chefredaktör Lars Rosenblad är numera verksam inom kommunikationsbranschen. Han tror inte på att en Österbottnisk tidning är lösningen. Frågan är ställd på gamla premisser, säger Rosenblad.

Åtminstone en del av tidningsläsarna flaggar för en österbottnisk regiontidning och hänvisar till bättre journalistik, bättre debattklimat och ett lyft för hela regionen. Men motargumentet stavas helt krasst pengar, dvs uteblivna annonsintäkter

Snälla HSS Media, kan vi nu äntligen få en enhetlig och gemensam regiontidning? avslutar Elli Flén sin kolumn i Vasabladet.

Nej, det får ni nog inte, är det sannolika svaret.

Läs också:
30 jobb hotade på HSS Media
Lars Lundsten: Journalister är tröga när det gäller förändring
Brinn, papperstidning, brinn!

Twitterbloggen