Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valfeber stoppade familjepolitiska reformer?

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2015 08:06.
Minister Laura Räty (Saml)

På söndagkväll beslöt regeringspartierna att inte gå vidare med de familjepolitiska reformerna. Enligt minister Laura Räty (Saml) är det möjligen valfeber som ligger bakom beslutet.

Det betyder att förslagen att slopa den subjektiva rätten till dagvård och att dela hemvårdsstödet jämnt mellan båda föräldrarna inte ges till riksdagen.

Ordförandena för Samlingspartiet, SDP, SFP och KD möttes på Villa Bjälbo i Helsingfors på söndagen.

Det hette att reformerna inte medför de inbesparingar man tidigare hade hoppats på.

I en kommentar strax efter att förhandlingarna avslutats undrade social- och hälsovårdsminister Laura Räty om reformen möjligen föll på grund av den valfeber som det kommande riksdagsvalet har gett upphov till.

- Det har ju sedan länge funnits enighet om det strukturpolitiska programmet, säger hon. Det var ju ett program som utarbetats under den förra finansministern Jutta Urpilainens (SD) tid, och som alla bundit sig till.

Kristdemokraternas Peter Östman konstaterar för sin del att det var bra att regeringspartierna avstod från att gå vidare med reformpaketet.

- En kvotering av hemvårdsstödet hade varit en dyr lösning för samhället, och den skulle kännas främmande i det vanliga livet, säger Östman.

Läs också: Räsänen om familjepolitiken: Svårt att sitta kvar med annat beslut