Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekland hoppas på låneuppgörelse senast i maj

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2015 06:17.
Yianis Varoufakis
Bildtext Greklands finansminister Yanis Varoufakis
Bild: Simela Pantzartzi / EPA

Grekland tänker inte be om fler lån innan man har nått en uppgörelse om den grekiska statsskulden. Det sa finansminister Yanis Varoufakis under ett besök i Paris på söndagen, där han träffade sin franske kollega Michel Sapin.

Enligt Varoufakis är hans prioritet alla européers välmående.

Varoufakis hoppas nå en ny låneuppgörelse senast i slutet av maj.

Enligt finansminister Michel Sapin är Frankrike redo att hjälpa Grekland att nå en uppgörelse med de internationella långivarna. Samtidigt sa Sapin ändå att det inte betyder att Frankrike accepterar en skuldavskrivning.

Det är inte okej att avskriva den grekiska skulden, för det betyder att bördan skickas över till franska skattebetalare sa Sapin.

Grekland har fortfarande en skuld på över 300 miljarder euro, kring 175 procent av landets BNP. Trots att flera borgenärer skrev ner skulderna i förhandlingar år 2012.

Grekerna på charmoffensiv

Den grekiska regeringens mål nu är att landets skulder ska skrivas ner med hälften. Varoufakis har sagt att den nya regeringen tänker ha en balanserad budget.

Varoufakis och Greklands premiärminister Alexis Tsipras kommer den här veckan också att besöka Storbritannien och Italien för att diskutera Greklands skulder.

Tyskland meddelade under veckoslutet att man håller fast vid sin hårda linje mot Grekland och inte går med på någon skuldavskrivning. Och Grekland hoppas att man får stöd i de andra europeiska länderna för att man inte ska behöva stå ensamt mot Tyskland.