Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Räsänen om familjepolitiken: Svårt att sitta kvar med annat beslut

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2015 11:18.
Inrikesminister Päivi Räsänen.
Bild: Lehtikuva

Kristdemokraterna skulle ha haft svårt att sitta kvar i regeringen om regeringen hade gått vidare med reformen av familjepolitiken. Det säger partiets ordförande, inrikesminister Päivi Räsänen.

Regeringen beslöt under söndagskvällen att inte föra reformen vidare till riksdagen. Det betyder bland annat att den subjektiva rätten till dagvård kvarstår, och att hemvårdsstödet inte fördelas jämnt mellan föräldrarna.

Päivi Räsänen, som intervjuades i Yles morgon-tv, beskriver söndagens förhandlingar mellan regeringspartiernas ordförande som spända, men hon tillägger att det alltid är så då det handlar om svåra frågor.

- Vi kom till ett bra och enhälligt beslut.

Den planerade reformen av familjepolitiken har varit svår att svälja för Kristdemokraterna, men Räsänen säger att hon aldrig direkt hotade med att lämna regeringen.

- Det är ändå klart vi skulle ha haft svårt att vara kvar i regeringen om beslutet hade varit ett annat. Det visste de andra partierna nog om, säger hon.

Päivi Räsänen vill inte tala om en prestigeförlust för regeringen. Hon säger att det som slutligen var avgörande för Kristdemokraternas del var siffrorna gällande hållbarhetsgapet som regeringen fick i januari.

Enligt Räsänen visade de att hållbarhetsgapet inte skulle ha minskat i och med reformen av familjepolitiken. I stället skulle reformen ha kostat samhället 80 miljoner euro plus mera pengar för investeringar i daghem.

Enligt Päivi Räsänen är det nuvarande systemet både flexibelt och jämlikt. Hon tror inte att dagvården och hemvårdsstödet blir en valfråga.

- Jag tror inte det här kommer upp igen.

Läs också:
”Beklämmande att det inte genast togs fram fakta”
Valfeber stoppade familjepolitiska reformer?