Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Akademen och Lyran tillbaka till Gamla studenthuset

Från 2015
Uppdaterad 03.02.2015 11:54.
Gamla studenthuset i Helsingfors.
Bild: Yle/Josefine Janhonen

Studentkörerna får återvända till Gamla studenthuset. Helsingfors förvaltningsdomstol har avgjort den långvariga tvisten om var musikföreningarna får öva.

HUS bröt både mot lagen och sina egna stadgar

Domstolen säger att Studentkåren vid Helsingfors universitet genom att vräka körerna bröt mot både lagen och sina egna stadgar.

Studentkåren hyrde i fjol ut Gamla studenthuset till restaurangverksamhet utan att trygga musikföreningarnas ställning.

Det här strider mot stadgarna, som förpliktigar studentkåren att ”ägna särskild uppmärksamhet åt att bevara Gamla studenthusets traditioner och trygga den verksamhet som studentkåren och olika studentorganisationer bedriver där”.

Domstolen konstaterade vidare att ”det är ostridigt att musikkorporationerna är en del av den kulturhistoriska och traditionsrika studentverksamhet som HUS och Gamla studenthuset är så kända för”.

Gamla studenthuset kan alltså inte i sin helhet hyras ut för affärsverksamhet utan att man beaktar musikföreningarnas verksamhet och traditioner. Beslutet har vunnit laga kraft och går inte att överklaga.

Yle Nyheter TV-nytt: Akademiska sångföreningens konsert 1978 - Spela upp på Arenan

"Vår rätt är vi ju säkra på"

Vid sidan av Akademiska Sångföreningen och Akademiska Damkören Lyran övar också Ylioppilaskunnan Laulajat och Ylioppilaskunnan Soittajat i de traditionsrika lokalerna i Gamla studenthuset vid Mannerheimvägen i Helsingfors.

- Det här beslutet värmer. Det är utmärkt att domstolen kan bekräfta det som vi har ansett vara rätt och det vi har kämpat för. Så här i början av Sibelius jubileumsår känns det speciellt fint att musiken får återta sin plats i huset, säger Lyrans ordförande Sofia Kosonen.

Också Akademiska Sångföreningens ordförande Rasmus Kurtén är nöjd.

Yle Nyheter TV-nytt: Akademen är en del av Gamla studenthusets historia - Spela upp på Arenan

- Det känns mycket bra, säger han.

Nu ska Akademen vara i kontakt med både HUS och Royal Ravintolat. Meningen är att börja öva i Gamla Studenthuset igen nästa vecka.

Enligt Kurtén har Akademen kastats mellan försiktig optimism och realism i väntan på besked.

- Men vår rätt är vi ju säkra på. Det att vi hör till Gamla studenthuset, hör till musiksalarna, att vi är en stor del av studentkårens musiktradition och studenttradition.

Diskussion om artikeln