Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anne Suominen om familjepaketet: ”Beklämmande att fakta inte genast togs fram”

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2015 11:48.
Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter.
Bild: Yle

Det familjepolitiska paketet har haft problem längs med hela vägen, bedömer Svenska Yles politiska reporter Anne Suominen. När reformen nu fallit säger hon att det är beklämmande att regeringen först nu tagit fram all behövlig fakta - ett och ett halvt år för sent.

Enligt Suominen är det Kristdemokraterna som huvudsakligen sett till att reformen inte blir av.

- Gruppordförande Peter Östman har nu bekräftat att Kristdemokraterna hotade att lämna regeringen för ett par veckor sedan om reformen skulle gå igenom. Nu backade också Socialdemokraterna. Centerns Juha Sipilä har dessutom meddelat att om förslaget går igenom kommer han att riva upp de om han blir statsminister i nästa regering.

Syftet med reformen var att göra arbetsmarknaden mer jämställd. Pappor skulle ha varit tvungna att utnyttja hälften av hemvårdsstödet och stanna hemma med sina barn, annars skulle den del de låtit bli att utnyttja gå till spillo.

Reformen skulle också ha inneburit en inskränkning i den subjektiva rätten till dagvård, för att skapa tillgång till fler dagvårdsplatser.

Många emot sig

Initiativet till reformen togs ursprungligen i Jyrki Katainens (Saml) regering med socialdemokraternas Jutta Urpilainen som finansminister. Enligt Suominen har reformen stött på patrull ändå från början, trots att bland annat Samlingspartiet och SFP drivit på familjepaketet som en jämställdhetsfråga.

- Förutom Kristdemokraterna har också Mannerheims barnskyddsförbund, Institutet för hälsa och välfärd och Väestöliitto varit emot paketet. Forskning har visat att reformen skulle drabba framförallt snuttarbetande mammor med låga inkomster. Det är ofta de som utnyttjar en lång föräldraledighet. På grund av reformen skulle många av dem antagligen bli arbetslösa då pappan tvingas ta ut föräldraledigt, säger Suominen.

Enligt Suominen tog socialdemokraterna tillfälle i akt och kastade in handduken, när man insåg att Kristdemokraterna inte kommer att godkänna paketet.

- För socialdemokraterna var det ett sätt att plocka poäng. Ute på fältet har förslaget stött på stort motstånd, säger hon. Socialdemokraterna vet ju också mer än väl att Centern river upp paketet i nästa regering. Vill man sitta med där så är det bra att ta skeden i vacker hand redan nu.

Det som enligt Suominen är beklämmande är att det innan arbetet körde igång inte fanns siffror på vilka ekonomiska följder reformen skulle få.

- Man talade om att reformen skulle minska på hållbarhetsgapet, men nu har det visat sig att den i stället hade kostat upp till 60 miljoner euro på grund av behovet av nya dagvårdsplatser. Beräkningar i regeringen visar att bara 10 procent av papporna skulle ta ut den obligatoriska föräldraledigheten mot 6 procent i dag. Behovet av nya dagvårdsplatser uppskattas till 10 000 och det slår ut på kommunerna som redan nu har det kämpigt.

Problemet kvarstår

Suominen säger att sagan för den här reformen nu är all. Däremot kvarstår fortfarande problemet – att arbetsmarknaden inte är jämställd för mammor och pappor.

- Frågan är hur ska vi få arbetsgivare att fördela kostnaderna för moderskaps- och föräldraledighet jämnt på män och kvinnor.

Suominen efterlyser också en bättre modell för hur barn ska vårdas hemma.

- Det har talats om en modell där båda föräldrarna måste ta ut sex månader var av föräldraledighet och att man utöver det kan få ytterligare sex månader som båda får bestämma över. Den här 6+6+6-modellen har understöd i understöd i flera partier. Kanske man nu kunde gå vidare med den?

Läs också:
Räsänen om familjepolitiken: Svårt att sitta kvar med annat beslut