Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Agricola och Aleksis Kivi inga alternativ för centrumbibban

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2015 14:25.
centrumbiblioteket
Bildtext Centrumbiblioteket från ovan.

Den inofficiella namntävlingen för centrumbiblioteket är avgjord. Vinnaren blev Tölövikens bibliotek, som trots sin likhet till Tölö bibliotek kändes mest logisk för vår domare från Helsingfors namnkommitté.

Yle Huvudstadsregionen kunde inte hålla sig och ordnade en egen, inofficiell namntävlingen för det nya centrumbiblioteket som ska stå klart år 2018. Som domare fungerar namnkommitténs Leila Mattfolk.

Leila Mattfolk är en av experterna i Språkväktarna och hennes specialområde är namn.

De förslag som publiken har skickat in får av Mattfolk beröm för sin kreativitet.

- Det är roligt att se hur invånarna tänker och vilka förslag de har, även om vissa verkar vara skickade med glimten i ögat.

Ur alla de förslag som skickats in har vi valt ut följande finalister.

Freedom library, frihetens bibliotek, på finska "Friidu". Motivering: i Finland är kunskapen fri för alla!

- Frihet bygger på något sätt på att man har varit förtryckt, så det känns kanske inte riktigt aktuellt. Men att kunskapen är fri för alla är förstås ett bra argument för det här namnet. ”Friidu” är kanske inte heller så bra, för det är ett slangord för flicka.

Aleksis Kivi biblioteket

- Tanken är bra, men här blir problemet lokalisering. Vi har nämligen redan en Aleksis Kivis gata. Det måste tas i beaktande så att det inte uppstår förvirring när man vill till Aleksis Kivi biblioteket, men taxichauffören åker till gatan istället. Samma problem har Agricolabiblioteket, som också föreslogs.

Publikens namnförslag

 • Freedom library, frihetens bibliotek, på finska "Friidu". För i Finland är kunskapen fri för alla!
 • Nyponos Champinionsis. Jag fick idén då jag lyssnat på Majas Alfabetsånger, vilken såklart kommer att finnas att låna
 • Boomerang!
 • Aleksis Kivi biblioteket
 • Kopula
 • Virke
 • Sampo
 • Tölövikens bibliotek
 • Finlands huvudbibliotek
 • Huvudbiblioteket
 • Helsingfors stadsbibliotek
 • Kajsaniemi bibliotek - Kaisaniemen kirjasto
 • Helsingia kirjasto - Helsingia biblioteket - Helsingia Library
 • Snedsprånget

Sampo

- Jag funderar om det är på grund av de 98 miljoner som biblioteket kommer att kosta att bygga. Man har alltså på sätt och vis tänkt tvärtom, Sampo producerade ju guld. Å andra sidan kan man tänka sig att Sampo producerar kunskap, ur den synvinkeln är tanken inte så dum. Men man associerar också lätt Sampo till bankvärlden.

Tölövikens bibliotek

- Det här är min favorit bland alla förslag som kommit in. Visserligen har vi Tölö bibliotek som kan sammanblandas med det här, men de flesta biblioteken vi har i Helsingfors är på något sätt anknutna till en stadsdel eller en gata

Mattfolk påminner om att arbetsnamn ibland är svåra att jobba bort. Med andra ord kan det hända att centrumbiblioteket även år 2018 heter centrumbiblioteket.

Ingen vana inne för byggnadsdop

Att ge ett nytt namn åt centrumbiblioteket kommer inte vara en lätt uppgift för namnkommittén, säger Mattfolk.

- Vi jobbar främst med namn på gator så det är det vi har rutin på. Det är inte ofta jag har varit inblandad i namn på byggnader, säger Mattfolk.

Gator namnges ofta områdesvis. Området får ett motivnamn som man sedan jobbar utifrån när gatorna namnges. Samma princip kan anpassas också på byggnader.

- I området där centrumbiblioteket ska stå finns det massvis med gamla namn och det är dem man utgår ifrån när något nytt ska namnges. Det är länge sedan det behövts ett helt nytt namn i det området, säger Mattfolk.

Läs också:

Vad ska centrumbibban heta?
Centrumbiblioteket fick grönt ljus - se bilder!