Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Viking Line ser allvarligt på veckoslutets våldtäkt

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2015 18:28.
Yle Nyheter TV-nytt: "Detta kan man inte sätta en prislapp på" - Spela upp på Arenan

Viking Line beklagar och ser allvarligt på veckoslutets våldtäkt där en 45-årig kvinna utsattes för en gruppvåldtäkt ombord på M/S Amorella.

Enligt rederiets tekniska direktör Tony Öhman är det som skett avskyvärt men enligt honom har Viking Lines personal gjort allt enligt de rutiner som finns.

- Vi har i många år arbetat fram rutiner tillsammans med polisen i Sverige och Finland för att på bästa möjliga vis skydda offren och underlätta den tekniska bevisföringen, säger Öhman. Alla våldsdåd kan inte förhindras men åtminstone kan vi se till att få fast förövarna om något sker.

Från början var åtta män misstänkta för våldtäkten och de greps i Åbo, Mariehamn och Stockholm. Under måndagseftermiddagen meddelade polisen i Sydvästra Finland att totalt fyra av männen nu begärs häktade. Två är i Åbo, en på Åland och en i Sverige. De övriga männen har efter förhör släppts på fri fot och de misstänks inte längre för något brott. Utredningen av fallet kommer att flyttas till Sverige.

Kvällstidningen Aftonbladet skrev tidigare om ett ögonvittne som kritiserat väktarnas sätt att behandla den våldtagna 45-åriga kvinnan. Enligt ögonvittnet hade kvinnan lämnats halvklädd sittande i korridoren, i chockat tillstånd.

- De uppgifterna bestrider jag kraftigt, säger Öhman. Jag har läst fartygets rapport och där säger kvinnan att hon är mycket nöjd med den hjälp och det stöd hon har fått av personalen.

Enligt Öhman togs offret omedelbart om hand av en kvinnlig väktare samt fartygets kvinnliga sjukskötare. De gav henne krishjälp samt råd om hur man får mer terapi i ett senare skede.

Viking Line följer noga med hur utredningen framskrider och enligt Öhman ser man över sina rutiner vid behov.

Rederiet har bland annat anställt en security manager på sina linjer mellan Helsingfors och Stockholm samt ombord Viking Grace. Dessutom har tax-free försäljningen av alkohol begränsats ombord på fartygen Grace och Cinderella för att lugna ner kryssningarna.

- Vi har inte tagit beslut om vad som sker ombord Amorella än men det är klart att fallet ger en tankeställare om att det kunde vara bra att se över rutinerna. Men vad det betyder vill jag ännu inte gå in på i detalj, säger Öhman.

Artikeln är uppdaterad 2.2.2015 klockan 16.42 med ny information av polisen gällande hur många av männen som misstänks för våldtäkten.

Våldtäktsutredningen framskrider
Polisen utreder gruppvåldtäkt ombord på Amorella
Kryssningsfartygen ska bli tryggare