Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Vem bryr sig om Vince Neils minimala kuk?"

Från 2015
Uppdaterad 03.02.2015 16:21.
Sentenced
Bild: Toni Härkönen

Då Sentenced, ett av de första finska banden att nå internationell framgång, blev bok visste medlemmarna med det samma att boken inte ska bli en sedvanlig samling rockskrönor.

Då Sentenceds första album Shadows Of The Past, släpptes år 1991, bestod bandet av herrarna Jarva, Lopakka, Tenkula och Ranta.

Jag hatar rockböcker.

Två av herrarna, Lopakka och Ranta, sitter och berättar för Radio X3M om boken som handlar om bandets historia. I sällskapet finns även bandets solist under de sista nio åren, Ville Laihiala, samt Matti Riekki som skrivit boken.

Hellre Tarzan än kokain

- Jag hatar rockböcker, fnyser Laihiala. Varför skulle jag bry mig om Vince Neils massiva kokainintag och minimala kuk? Min favoritbok är fortfarande Tarzan and the jewels of Opar, som jag läste när jag var liten samtidigt som jag lyssnade på Creatures of the night av KISS

Författaren Riekki fortsätter på samma linje.

- Jag konsumerar rockböcker i stora mängder, men största delen kunde man slänga i papperskorgen med det samma. Trovärdigheten är alltid lika vag. Det är en av orsakerna varför jag ville göra an bok om Sentenced. Jag VET att de här grabbarna inte talar skit.

"DÄRFÖR!"

Sami Lopakka är en av de två levande medlemmar som var med i bandet från början till slut. En av frågorna som han tröttnat på allra mest under sin karriär är ”Varför skrev du den här låten/skivan”.

- Svaret är alltid DÄRFÖR. Jag satte mig ner och började skriva. Så enkelt var det. Varje gång jag läser en bok där en musiker förklarar varför han gjort en viss låt, får jag lust att ha livet av både intervjuaren, den intervjuade samt alla de som läser det, svarar Lopakka.

Fler svordomar

- Allt innehåll är 100 procent ärligt och den enda ändringen som gjordes i texten efter att bandet själv fått läsa materialet var att basisten Sami Kukkohovi vill öka på antalet svordomar, då han i ett kapitel beskriver bandets före detta turnémanager, berättar författaren.

Sentenced spelade sin sista spelning någonsin den första oktober 2005. Några år efter det dog bandets huvudsakliga låtskrivare Miika Tenkula, så en comeback kan man glömma helt och hållet.

- Varje sommar blir vi kontaktade av de största festivalerna i världen men svaret är alltid nej, utbrister Lopakka.

Supernova: Sentenced intervju 10.1 2015 (Sami Lopakka, Ville Laihiala, Vesa Ranta, Matti Riekki)

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan