Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bensow mörkade mögelrapport

Från 2015
Uppdaterad 04.02.2015 14:20.
Daghemmet Lilla Lyan i Grankulla.
Bildtext Det är hälsovådligt att vistas i Bensows daghem, visar en rapport som stiftelsen har mörkat för alla berörda.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Bensowstiftelsen i Grankulla har mörkat allvarliga mögelproblem i sina daghem och barnhem. Det här avslöjar Yle:s granskande program MOT på måndagskvällen. Se programmet på Yle Arenan.

Redan 2009 lät Bensowstiftelsens styrelse göra en stor undersökning om inomhusluften i stiftelsens byggnader. Resultatet visade att det fanns allvarliga fuktskador i stiftelsens barnhem och daghem. Barnen och personalen borde därför evakueras och byggnaderna renoveras.

Omstridd stiftelse

  • Under de senaste åren har det blåst kring stiftelsen Bensow. Stiftelsen lade hösten 2012 ner sin barnhemsverksamhet och förklarade det med att det råder brist på barn.
  • Styrelsemedlemmar misstänks också ha använt stiftelsens pengar för egen vinning och polisen utreder skattebedrägeri. Numera bor inte längre några styrelsemedlemmar i stiftelsens lokaler.
  • Polisen har också utrett missbruk av förtroendeställning inom den gamla styrelsen. Styrelsen byttes till stora delar ut sommaren 2013.

Styrelseordförande omedveten om mögel

Stiftelsens styrelse lät ändå bli att renovera byggnaderna och mögelrapporten mörkades för personalen, barnen och föräldrarna. En färsk utredning om fuktskadorna i byggnaderna visar att det fortfarande är hälsovådligt att vistas där. Värst skadad är det gamla barnhemmet, där det hela tiden varit verksamhet.

Stiftelsens styrelseordförande Iselin Krogerus-Therman har enligt egen utsago varit omedveten om mögelproblemen och hon känner inte till rapporten från 2009.

- Om någon uppmanar oss att flytta ut gör vi det, men jag har inte sett någon rapport med den uppmaningen, säger hon till MOT.

Hon har suttit i stiftelsens styrelse i 18 år och är en av dem som inte byttes ut sommaren 2013 när styrelsens sammansättning förändrades.

Brister i renoveringen

En renovering av daghemmen Lilla och Stora Lyan på Gräsavägen 1-5 i Grankulla inleddes förra sommaren och därför flyttade daghemmen till det gamla barnhemmet som ligger på samma tomt, intill Lilla Lyan.

Renoveringen saknade ändå bygglov och byggnadsinspektionen vid Grankulla stad stoppade därmed ombyggnaden i september, vilket Yle Huvudstadsregionen tidigare har rapporterat om.

MOT kan dessutom berätta att utomstående inspektörer under hösten hittat en massa brister i renoveringen. För att rätta till dem tvingas stiftelsen betala över en miljon euro.

Läs också:

Nya avslöjanden kring Bensows daghemsbygge
Hela gamla Bensowstyrelsen misstänks för grovt skattebedrägeri
Bensow byggde utan bygglov - staden brottsanmäler
Renoveringen av Bensows daghem drar ut på tiden
Polisen utreder om Bensow skattefuskat