Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

"Barnens hobbyer viktigast"

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2015 12:57.
Innebandy

Paula är ensamstående med en 17-åring och 9-åriga tvillingar. 17-åringen spelar innebandy på FM-nivå och ena tvillingen sysslar med simhopp. Månadskostnaderna för barnens hobbyer är som mest närmare tusen euro i månaden.

17-åringens innebandy innebär träningar, matcher och resor. Som mest blir det 800 euro i månaden, i medeltal 300-400 euro. Simhopp tre gånger i veckan kostar 135 euro i månaden. För att ha råd med levnadskostaderna och barnens hobbyer har Paula bytt ägarbostaden mot en bostadsrätt.

Paulas son började med innebandy som 7-åring. Då var det bara en träning i veckan, men småningom blev det mer och mer.

- Han älskar idrottandet och innebandyn. Han blir så lycklig av det, så det skulle inte falla mig in att inte stöda hans hobby.

Eftersom Paula som ensamstående till största delen får stå för kostnaderna själv har hon varit tvungen att göra prioriteringar.

- Jag har inte möjlighet att unna mig någon egen lyx, eftersom jag är medelinkomsttagare. Jag slösar inte på kosmetika eller resor. Barnens hobbyer är viktigast.

Sålde bostad och tog lån

Familjen som bor i Vanda sålde nyligen sin lägenhet och flyttade till en bostadsrätt närmare barnens hobbyer. Paula har också tagit lån för att ha råd med de stora kostnaderna. Förutom innebandykostnaderna så betalar hon också för privatläkare när sonen har idrottsskador.

- Sådant kan de inte ta hand om i den kommunala sjukvården. Och försäkringen täcker bara olycksfall.

Paulas ena 9-åring sysslar med simhopp tre gånger i veckan. Det kostar 135 euro i månaden. Även om Paula vill uppmuntra barnen att ha hobbyer så finns det en gräns.

- Jag skulle aldrig kunna låta dem hålla på med konståkning eller ridning. Vill de det så måste jag säga nej. Också ishockey skulle antagligen vara en omöjlighet.

Hobbyer viktiga för barnen

Paula tycker det är synd att kostnaderna för barnens hobbyer i Finland är så höga. Hon menar att samhället kunde stöda hobbyverksamheten betydligt mer. Å andra sidan vet hon att mycket av verksamheten bygger på frivilligkrafter och det är de frivilliga vuxna som kan hålla kostnaderna skäliga. Paula är själv aktiv i sonens förening.

- Jag har till exempel skött föreningens webbsidor.

Paula har under årens lopp använt en stor del av både fritiden och plånboken till barnens hobbyer. Är det verkligen värt det?

- Absolut, säger Paula. Mina barn mår så otroligt bra av att röra på sig och är dessutom väldigt ambitiösa och gillar att tävla. Då är det min uppgift som förälder att stöda dem. Jag vill betala för deras lycka och framtid.

Läs också:

När barnets hobby blev för dyr
Kostnaderna för idrott har fördubblats på tio år