Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Miljöskyddet vill nu se Bensows mögelrapport

Från 2015
Uppdaterad 03.02.2015 06:09.
Daghemmet Stora Lyan i Grankulla.
Bildtext Bensowstiftelsen har i flera år mörkat mögelrapporter som visade att bland annat Stora Lyan är i akut behov av renovering.

Miljöskyddet i Esbo har varit helt omedveten om möglet och fuktskadorna i stiftelsen Bensows barnhem och daghem, som tv-programmet MOT avslöjade på måndagen. Enligt MOT har stiftelsens styrelse mörkat för personalen och barnen en rapport som visade på fuktskador och mögel.

- Staden bör nu bekanta sig med de utredningar som har gjorts. Planen lär ska ha varit att barnen i slutet av januari skulle återvända från evakueringen i gamla barnhemmet till daghemmen Lilla och Stora Lyan, men vi hörde i fredags att det hela har försenats, säger Kaisa Hemminki, chef för miljöskyddet i Esbo stad.

Den första utredningen som visade på mögel gjordes 2009 och en färsk utredning om fuktskadorna i byggnaderna visar att det fortfarande är hälsovådligt att vistas där. Värst skadad är det gamla barnhemmet, där det hela tiden varit verksamhet.

Miljöskyddet i Esbo ansvarar också för Grankulla. Bensows daghem har plats för sammanlagt över 40 barn och Grankulla stad köper daghemsplatser av stiftelsen.

Fuktskador i gamla barnhemmets källare

Enligt Kaisa Hemminki har en hälsoinspektör från Esbo stad besökt det gamla barnhemmet, där barnen nu är, i december.

- Inspektören var där för att granska om stället uppfyller kraven på livsmedelshygien. Inspektionen gjordes inte tidigare eftersom det såg ut som om barnen bara är i det gamla barnhemmet under några månader, men när det klarnade att de är där längre än så gjordes inspektionen. Enligt hälsoinspektören, som granskade utrymmena, finns det fuktskador i källaren och inte i samma våning där barnen är, säger Hemminki.

- Förstås vill vi att barnen ska vistas i trygga utrymmen, säger hon.

Hur allvarligt är det att stiftelsen har mörkat mögelrapporterna för barnen, deras föräldrar och för personalen?

- Jag har svårt att ta ställning till det eftersom jag inte har sett rapporterna. Vi har inte varit medvetna om dem, säger Hemminki.

Bensowstiftelsens styrelseordförande Iselin Krogerus-Therman uppgav i MOT att hon inte har varit medveten om mögelrapporterna, men att om hon hade varit det skulle barnen inte ha vistats i de hälsovådliga byggnaderna.

Krogerus-Therman satt ändå i stiftelsens styrelse när utredningarna gjordes och man fattade beslut om att inte reagera.

Läs också:

Bensow mörkade mögelrapport
Nya avslöjanden kring Bensows daghemsbygge
Hela gamla Bensowstyrelsen misstänks för grovt skattebedrägeri
Bensow byggde utan bygglov - staden brottsanmäler
Renoveringen av Bensows daghem drar ut på tiden
Polisen utreder om Bensow skattefuskat