Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA kan hjälpa Ukraina med vapen

Från 2015
Uppdaterad 03.02.2015 09:53.
Donetsk
Bildtext Den ukrainska armén har tvingats dra sig tillbaka från en del ställningar sen separatisterna inledde offensiver på flera håll vid årsskiftet.
Bild: EPA/OLGA IVASHCHENKO

USA överväger att ändra sin ståndpunkt vad gäller vapenhjälp till Ukraina, säger källor i Vita huset.

Enligt flera källor överväger president Barack Obamas administration att skicka försvarsvapen och försvarsteknologi till den ukrainska armén.

Vita huset varken bekräftar eller dementerar uppgifterna om vapenhjälp.

– Vi har inte fattat något slutgiltigt beslut, utan vi omvärderar hela tiden vår politik enligt situationen, säger talespersonen för nationell säkerhet Bernadette Meehans.

Obama har tidigare sagt att han inte ser vapenhjälp som en lösning på konflikten i Ukraina, utan vill förlita sig på ekonomiska sanktioner.

Vita huset har tidigare sagt att vapenhjälp riskerar att leda till att Ryssland för in allt fler och allt tyngre vapen till separatisterna, och på lång sikt kan leda till kapprustning i Ukraina mellan USA och Ryssland.

Försvarsvapen och högteknologi

Enligt flera anonyma källor finns ändå redan listor på vilken slags vapen och försvarsteknologi det eventuellt kan bli frågan om.

Bland annat skulle hjälpen bestå av anti-pansarvapen, luftvärnsrobotar, drönare (obemannade plan) och utrustning för att störa motståndarens drönare och för att bestämma motståndarens artilleripositioner.

100 000 separatister

Ett beslut om att skicka vapen till Ukraina kan komma inom kort, då separatisterna hotar att ytterligare trappa upp sina angrepp mot ukrainska arméns ställningar längs fronten.

En av separatistledarna meddelade i måndags att separatisterna tänker utöka sina styrkor till 100 000 man, genom tvångsrekrytering i områden under deras kontroll.

Separatisterna har redan en tid sagt att de inte går med på förhandlingar om eldupphör, och säger nu att de tänker fortsätta sin offensiv tills hela Donbass-regionen är under deras kontroll.