Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yle tentar alla riksdagskandidater – Valgalleriet öppnar i mars

Från 2015
Uppdaterad 03.02.2015 09:05.
Tre personer i studiomiljö

I mars 2015 slår Yle upp dörrarna till Valgalleriet, en videotjänst som skapats för riksdagsvalet. Det handlar om ett omfattande, nytt slags medieprojekt till förmån för demokratin. Valgalleriet erbjuder varje finländare tillgång till valutfrågningar med upp till 2000 riksdagskandidater.

Alla riksdagskandidater har erbjudits möjligheten till en individuell utfrågning. Valutfrågningarna inleds 3.2 och fortsätter till början av mars. Intervjuerna publiceras i Valgalleriet på webben och läggs också i profilerna i Valkompassen.

Valutfrågningarna är ungefär fyra minuter långa, oklippta och publiceras förutom i Valgalleriet också på Yle Arenan. Valutfrågningarna kommer också att användas i Yles valprogram i tv och radio. Kandidaterna har själva fått välja vilket språk intervjun sker på: finska, svenska eller samiska.

–Valgalleriet är en ny typ av valinnehåll på Yle. Galleriet är också den första valutfrågningstjänsten av den här omfattningen som går att se över webben idag. I en fyra minuter lång video kan vi göra en komprimerad valutfrågning, säger Juho Salminen som är producent för Valgalleriet.

Valutfrågningarna görs på åtta orter runtom i landet. Svenska Yle är med om att göra kandidatintervjuerna i Vasa, Egentliga Finland, Nyland och Helsingfors. Också de åländska kandidaterna intervjuas.

–Det här är ett tufft projekt. I våra regioner deltar vi med sex journalister. De intervjuar inte bara svenskspråkiga kandidater utan också kandidater som vill tala finska. Reportrarna är väldigt taggade, säger Yle Nyheters valproducent Anne Suominen.

Yle vill erbjuda alla väljare i landet relevant information om kandidaterna på ett öppet och mångsidigt sätt. Genom presentationerna i galleriet kan väljarna enkelt bekanta sig med kandidaterna innan de fattar beslut om vem de vill rösta på.

Valkompassen och det nya Valgalleriet har planerats så att de kompletterar varandra och ger väljaren bästa möjliga information om kandidaterna.

Valgalleriet öppnar i mars.

För mera information:

Producent Juho Salminen, tfn 050 538 7955