Hoppa till huvudinnehåll

Mitt jobb

"Politikerna borde trygga småföretagens framtid"

Från 2015
Uppdaterad 03.02.2015 08:20.
Second hand-butik i Kronohagen
Bild: Lukas Rusk/Smocka

Det är svåra tider för småföretag. Köpcentrum och stora kedjor tar över marknaden samtidigt som hyrorna stiger och mängden kunder minskar. Också Arja Rinne, ägare till en second hand-butik i Kronohagen i Helsingfors, har lidit av den dåliga ekonomin.

Smocka

Denna artikel är producerad av nyhetssajten Smocka i samarbete med #MittJobb. Läs resten av Smockas artiklar.

Arja Rinne tycker att småföretagens framtid borde tryggas med lagförändringar
Bildtext Arja Rinne har drivit sin butik i snart tio år
Bild: Lukas Rusk/Smocka

- Det här är en jobbig tid för småföretagarna. Kedjorna tar över och folk har inte råd att handla exklusivt, säger Rinne.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

För att dryga ut inkomsterna erbjuder hon kunderna tjänster som sminkning, kläduthyrning och fotografering. Rinne önskar att politikerna skulle se över lagstiftningen så att den gynnade småföretagen.

- Momsen är den samma för oss som för de stora kedjorna. Också hyrorna och lönekostnaderna blir oproportionellt höga för småföretagarna, säger hon.

Arja Rinne jämför Kronohagen med Gamla stan i Stockholm. Hon upplever inte någon konkurrens mellan de olika företagen, utan ser det mer som ett samarbete för en gemensam sak; att trygga småföretagens framtid. Till exempel ordnar Krunohagens företagarförening evenemang med jämna mellanrum för att stöda småföretagen.

En ljus framtid

Trots problemen är Rinne hoppfull inför framtiden. Hon tror på att det också i framtiden kommer att finnas en efterfrågan och ett intresse för småföretagens utbud.

- Våra kunder uppskattar möjligheten att handla i små närbutiker. Det tror jag inte att kommer förändras, säger Rinne.

Många av personerna som vi träffat i Kronohagen håller med. De flesta nämner just närheten till butikerna som orsak till varför de väljer att handla i de mindre affärerna.

Personligare i kvartersbutikerna

Mia Mattilainen är en av de Kronohagsbor som fortfarande väljer småbutikerna framför de stora kedjorna. Mattilainen har både bott och jobbat i Kronohagen i fem år och använder närbutikerna dagligen. Hon tror liksom Rinne att det är viktigt för Kronohagsborna att för behålla sina småföretag då det är många som gör alla sina inköp i dem.

- Jag tycker att småföretag är mycket trevligare och personligare att handla i. Det känns också bra att köpa närproducerat och ekologiskt, säger Mattilainen som också är en återkommande kund i Rinnes butik.

Själv handlar hon hellre i små privata butiker än större kedjor, men påpekar att ifall hon hade ont om pengar skulle hon nog välja det billigare alternativet.

En som däremot inte handlar i småbutikerna är Juha-Pekka Lauronen. Han har inget behov av att använda dem.

- Jag köper mina varor på supermarknader och från större butikskedjor. Utbudet i mindre butiker är dåligt och gör att jag inte har behov av att besöka dem, säger Lauronen. 

Text: Stefanie Lindroos, Smocka
Bild: Lukas Rusk, Smocka