Försäkringsfusk kräver bara ett klick
Det är lättare och vanligare än någonsin tidigare att begå försäkringsbedrägeri - det kräver inte mer än ett klick. Skadeersättningarna har nästan helt och hållet flyttat ut på nätet, vilket ställer nya krav på försäkringsbolagen.
Likt bankerna har försäkringsbolagen flyttat allt fler av sina tjänster till webben. Alla anmälningar och ersättningar sköts i dag genom att fylla i elektroniska blanketter som finns tillgängliga på nätet. Det här gör att tröskeln för bedrägeri är lägre än någonsin.
Att anmäla en smarttelefon eller en bil försvunnen eller förstörd är nämligen i dag inte svårare än att ta ett snabblån eller att betala räkningar på nätbanken.
"De flesta kunderna är ärliga"
Försäkringsbolaget Folksams säkerhetschef Kenneth Långbacka är mycket medveten om problemen, men tycker inte att de är så stora.
Lång lista på försäkringsbedrägerier:
- Att överdriva omfattningen av en skada eller en förstörd varas egentliga värde
- Att i efterhand skräddarsy händelserna så att de motsvarar försäkringskraven
- Att försöka ta en försäkring först efter att skadan har skett
- Att förstöra, gömma eller sälja egendom som sedan anmäls som stulen
- Att se till att ens bil blir stulen eller skadad
- Att påstå att ytterligare en skada har uppstått i en olycka som täcks av försäkringen
- Att spela att man lider av smärta eller olika symptom, utan att någon skada kan hittas
- Att uppge att de inkomster som ligger som grund för skadestånden, är större än de verkligen är
- Att jobba trots skador för att kunna lyfta lön och inkomstersättning samtidigt
- De här bedrägeriförsöken är sällan så drastiska. Det absolut vanligaste är att man överdriver skadornas storlek eller att man försöker teckna en försäkring efter att skadan har skett. Men det här är inte så vanligt. Ofta handlar det om misstag eller är något vi kan reda ut genom att diskutera med kunden, säger Långbacka.
Hur lätt är det att komma undan med små bedrägerier?
- Svårt att säga. Vi har relativt bra kontrollsystem och hoppas förstås att det inte ens försöks så mycket. Men säkert måste vi också medge att en del slinker igenom våra kontrollsystem. Men de flesta tror jag nog att vi får fast. I och med att skadeanmälningarna har blivit elektroniska är det också lättare att kontrollera dem och följa med avvikelser, säger Långbacka.
Skräddarsydda skador
Enligt Risto Karhunen, chef för Finansbranschens centralförbund, görs det ofta elektroniska anmälningar även för små skador, och ibland betalas pengarna direkt in på kontot.
- Det är också vanligt att skadorna förvrängs för att passa de villkor som nämns i försäkringen. Det här görs ofta med fordon som har fått skador, säger Risto Karhunen.
Lättare än någonsin att förfalska kvitton
Gammal ohederlig förfalskning av kvitton förekommer också fortfarande, och är lättare än någonsin på grund av digitaliseringen.
- Att förfalska inköps- eller försäljningskvitton går lätt med hjälp av scanner och skrivare, och görs allt mer, säger Karhunen.
Stort skaderegister avslöjar bedragare
Trots att det är lättare än någonsin att lura försäkringsbolagen på pengar blir många fortfarande fast för det.
Enligt Risto Karhunen känner erfarna skadeutredare ganska snabbt igen tecken som tyder på bedrägeri.
Försäkringsbranschen har dessutom ett gemensamt skaderegister där privatpersoners skadeanmälningar sparas i tio år. Om samma skada anmäls till flera försäkringsbolag märker systemet det. Samma gäller om någon har råkat ut för ett stort antal liknande olyckor.
Bedrägerierna utgör trots allt en stor förlust försäkringsbolagen. Uppskattningsvis 5-10 procent av alla anmälda skadestånd innehåller oklarheter.