Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mattelärare fick Jakobstads kulturpris

Från 2015
Uppdaterad 03.02.2015 13:32.
Heikki Nikula, kulturpristagare i Jakobstad.
Bildtext Heikki Nikula.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Heikki Nikula heter årets kulturpristagare i Jakobstad. Valet var enhälligt i kultursektionen, säger sektionens ordförande Brita Brännbacka-Brunell.

I folkmusikkretsar är Heikki Nikula känd, men kanske också som en något ovanlig lärare. Ämnena är matematik och fysik. Det ovanliga kommer in när han använder musiken som pedagogiskt hjälpmedel. En hel klass har sjungit som Huutajat, ni minns gruppen från Uleåborg.

Från sjungande by

Nikula har musicerat och sysslat med folkmusik i hela sitt liv, och inte undra på, han är född och uppvuxen i Nikula i Kaustby. Nikula brukar kallas den sjungande byn och det har präglat hela familjen.
Tre av syskonen gjorde musiken till yrke - en kantor, en musiklärare och en yrkesviolinist. Heikki säger han är nöjd med sitt eget yrkesval.

Det stora projektet blev Bröllopsmusik vid språkgränsen. En bok med noter och texter samt cd-skivor med österbottnisk folkmusik. Som delprojekt kom en cd-skiva under namnet Nikulan pelimannit vid språkgränsen.

Projektet är unikt såtillvida att folkmusikinstituten på båda sidor om språkgränsen stött det som samprojekt. Lika unikt är att Heikkis tre döttrar varit involverade. Gabriella har tecknat ner noterna, Sara har gjort den svenska översättningen och Ida har använt boken i undervisningen.

"Hängivenhet för musiken"

Ännu återstår mycket dokumentation. Heikki Nikula har flera timmar intervjuer med spelmän plus massor med inspelningar på lager, ett material som behöver bearbetas. Därtill har Nikula medverkat till konserter och workshops i skolor.

I kultursektionens motiveringar heter det bland annat att Heikki Nikula får kulturpriset för sin hängivenhet för musiken och för att det traditionsbärande i hans arbete.