Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Företagare hoppas på mindre byråkrati

Från 2015
Uppdaterad 04.02.2015 07:48.
Hotel Tegel i Fiskars bruk.
Bildtext Hotel Tegel och mötesrum finns i Fiskars Forum.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Företagaren Carl-Gustav From i Fiskars har några decenniers erfarenhet av hotell- och restaurangbranschen. Det han hoppas på av politikerna är mindre byråkrati och färre regler. Han ser optimistiskt på hotell- och konferensverksamheten i Fiskars.

Företagaren Carl-Gustav From drev fram till årsskiftet restaurang Kopparsmedjan i Fiskars.

Han driver nu Hotel Tegel i Fiskars Forum, som han öppnade i oktober 2013, och håller också på att ta över konferensverksamheten i huset av Fiskarsbolaget.

Carl-Gustav From driver Hotel Tegel i Fiskars bruk.
Bildtext Carl-Gustav From driver Hotel Tegel i Fiskars bruk.
Bild: Yle/Robin Lindberg

En lucka för allt

Politikernas uppgift är att göra samhället till en positiv plattform för företagande, så företagen kan växa och anställa fler, anser Carl-Gustav From.

En sak som han hoppas politikerna ska ta tag i är byråkratin, som han anser vara mycket besvärlig för företagarna.

Aulan ska möbleras om så den lämpar sig för frukostservering och eventuellt mellanmål.
Bildtext Aulan i Fiskars Forum ska möbleras om så den lämpar sig för frukostservering och eventuellt mellanmål.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Han hoppas på en lucka där företagaren kan få all statlig och kommunal service, i stället för att behöva springa omkring med sina ärenden på tio ställen. Och så finns det på tok för många regler som företagaren måste följa.

Orättvisor i restaurangbranschen

Sedan finns det också orättvisor då det gäller spelreglerna för företagare i restaurangbranschen, enligt Carl-Gustav From. Han nämner bland annat skillnaderna i regler mellan utskänkningsrestaurang och en restaurang utan utskänkningsrättigheter.
- Det är fel mot dem som jobbar seriöst.

De såkallade pop up-restaurangerna, är också en orättvisa gentemot restaurangföretagarna, anser From.

Vem som helst kan öppna en restaurang för en dag, några dagar per år, utan några krav från myndigheterna.

Varken hygien eller ekonomi övervakas, påminner From, som kallar det för en grå sektor.

Han lyfter också fram problemet med inofficiella ”restauranger”, också i Raseborg, där något företag hyr en lokal och gästerna i den privata tillställningen får ta med egen sprit.

- Ingen övervakar dem och de har inga öppettider.

Fiskars är en ö i Raseborg

Han har inte samarbetat som företagare med Raseborgs stad annat än att företaget finns med på stadens webbplats och motsvarande. Carl-Gustav From ser Fiskars som en ö i Raseborg, där företagen som finns där samarbetar med varandra.

Som företagare ska du ha rätt inställning och inte utgå från att samhället tar hand om dig, anser han.

Rasborgs näringslivspolitik har varit lite matfixerad de senaste åren, på gott och ont, säger From.

- Det finns mycket annat här i Raseborg.

Företagaren Carl-Gustav From From arbetar tillsammans med sin fru och tre anställda i den gamla finsmedjan Fiskars Forum där det finns konferensrum och hotellrum.

Folk försiktigare

Fiskars satsning på att utöka antalet evenemang i Fiskars bruk ledde nog till lite fler kunder i restaurang Kopparsmedjan, som From alltså drev fram till årsskiftet. Men å andra sidan är trenden att man använder mindre pengar, säger From, så den så kallade merförsäljningen uteblir.

- Mänskor är inte så intresserade av gourmet mer, utan man vill ha enklare mat.

Alkoholförsäljningen har sjunkit varje år i åtta års tid, tillägger From.

- I Finland är restaurangernas försäljning av alkohol mindre än importen från Estland, och det är lite oroväckande ur alkoholpolitisk synpunkt och ur restaurangernas synpunkt.

Det finns sex stycken konferensrum i Fiskars Forum.
Bildtext Det finns sex stycken konferensrum i Fiskars Forum. Ungefär 100 personer kan samtidigt vara på konferens i Fiskars Forum.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Ljus framtid

Receptionen och en liten bar ska finnas vid den vita disken och vid fönstren ska bli plats för den som vill ta det lugnt och kanske läsa en tidning.
Bildtext Receptionen och en liten bar ska finnas vid den vita disken och vid fönstren ska bli plats för den som vill ta det lugnt och kanske läsa en tidning.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Varken permitteringar eller uppsägningar är aktuella, men inte heller nyanställningar just nu för företaget. From ser just på sina möjligheter att klara sig bra som företagare i Fiskars. Han kallar Fiskars, som har ca 150 000 besökare per år, för en pärla.

Lång erfarenhet

Carl-Gustav From startade företaget Profiterol år 2002 i Raseborg när han tröttnade på att vara anställd.

Hotel Tegel i Fiskars bruk.
Bildtext Av de 13 rummen i Hotel Tegel är sju enkelrum. De ska göras om till dubbelrum eftersom det, speciellt på sommaren, finns stor efterfrågan på sådana.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Han arbetade som anställd chef på rederier, i hotell och i restauranger. Han har även tidigare varit företagare, i Mariehamn, där han drev restaurang Nautical i fyra år.

Restaurang Kopparsmedjan gav han vid årsskiftet över till köksmästare Juha Järvinen, som har arbetat i restaurangen ända sedan starten.

Läs också:
Litet ljusare framtid för en del företag

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan