Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kom tillbaka, fria postmodernismen!

Från 2015
Uppdaterad 26.02.2015 16:48.
Kulturklipp video: Postmodernism med designern Rita Taskinen - Spela upp på Arenan

Plötsligt rörs jag till tårar och inser hur mycket härligt 1980-talet har gett mig. På Designmuseet i Helsingfors visas utställningen Det postmoderna 1980-1995. Efter att ha upplevt de katedrallika italienska te- och kaffekannorna i rostfritt stål, är jag nyfrälst, skriver Pia-Maria Lehtola.

Mitt ljuvliga 1980-tal med besök på Café Costes i Paris, uppfyller mig. Jag är en beundrare av den franska designern Philippe Starck, som skapat citruspressen Juicy Salif. Hans Café Costes, med en stor, sifferlös klocka på en ljust mintgrön vägg, symboliserade den nya fria tiden, postmodernismen.

På utställningen Det postmoderna 1980-1995 på Designmuseet i Helsingfors visas just det färggranna, levnadsglada och nyskapande i designen, arkitekturen, populärkulturen och konsten. De strikta reglerna, dogmerna från den modernistiska eran och fokuset på det funktionella fick ge vika för en ny frihet.

Den postmoderna designern kunde skapa i helt nya material,till exempel glänsande laminatplast, som tidigare gett upphov till avsky. Ledorden var frihet, lekfullhet och nyskapande. En av modernismens modiga designers är Rita Taskinen, känd för stolen Kiss, en stol med ett par röda läppar som ryggstöd.

- Designen fick vara humoristisk. Jag tycker att det skall vara roligt att arbeta!

Det nya för den modernistiska designfilosofin var att en möbel inte enbart behövde vara en möbel.

- Om ett skapat föremål ser ut som en hoppande spindel, är det en hoppande spindel!

Fraktaler och frihet

På 1980-talet hände det också mycket i samhället och ute i världen. Vetenskapen gick framåt med stormsteg och teorierna om fraktalerna nådde massan. Fraktalernas geometriska former, såsom Mandelbrot-fraktalen gav upphov till ett nytt tänkande också i designen.

- Vi blickade uppåt mot rymden.

Rita Taskinen upplever att vi nu gått bakåt när det gäller stilar.

- I dag inreder vi med retromöbler från 1960-talet. Vi lever som under nystilarnas period. Det är ekologiskt men inte nyskapande.

Efter att ha sett utställningen förstår jag vad vi saknar i dag. Glädjen och det bubblande i att våga skapa någonting helt nytt har försvunnit. Vi lever i en gränslös tid som är svår att omfamna.

Det postmoderna 1980-1995 på Designmuseet i Helsingfors till 17.5.2015

Kulturklipp video: Kiss av Rita Taskinen - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan