Hoppa till huvudinnehåll

Mitt jobb

Konduktörerna känner sig utrotningshotade

Från 2015
Uppdaterad 04.02.2015 09:06.
Biljettautomater
Bildtext VR:s biljettautomater.

Yrken kommer att försvinna och ersättas av andra i en rasande takt förutspår forskare. Tågkonduktörerna är rädda att de står näst i tur.

De senaste hundra åren har teknologin ständigt tagit jobb av människor medan andra arbeten uppstått i stället. Idag förutspås serviceyrken överleva medan de jobb som maskiner kan programmeras att utföra försvinner. Nu går konduktörerna upp på barrikaderna för att kämpa för sin existens.

- 2016 kommer vi inte längre att sälja biljetter i närtågen, och nu är vi rädda att HRT gör sig av med oss i närtrafiken säger Kimmo Huuhtanen som är konduktör och arbetarskyddsfullmäktig på VR.

Huuhtanen vet vad han talar om, han har arbetat för VR i över trettio år och har sett många kolleger bli ersatta av maskiner.

- När jag började var vi över 30 000 anställda, nu är bara dryga tiotusen kvar. Den tekniska utvecklingen har varit enorm, säger Huuhtanen.

Mellanskiktet försvinner

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

Över en tredjedel av de yrken vi känner till idag väntas försvinna, enligt en forskningsrapport gjord av Näringslivets forskningsinstitut Etla.

- Det är främst arbeten i mellanskiktet som försvinner säger Mika Maliranta, forskningschef på Etla.

Hög- och låglönejobb överlever

De yrken som väntas överleva är jobb i båda ändarna av inkomstskalan.

- Låglönebranchen har lyckats hålla kvar en stor del av jobben och löneutvecklingen har varit bättre än inom många andra yrkesgrupper säger, Maliranta.

De yrkesgrupper som enligt Maliranta hör till vinnarna är alla sådana jobb som är människonära och som kräver kreativitet och analytisk förmåga.

- Vi kommer också att ha kvar sådana arbeten som är svåra att flytta utomlands. Det kan vara personliga tjänster, vård eller planering, säger Maliranta.

Det ser illa ut för konduktörerna

Får man tro Mika Maliranta för tågkonduktörerna en kamp mot väderkvarnar.

-Konduktörerna är en sådan yrkesgrupp som kan komma att ersättas, ja, säger han.

På Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena, JHL är man ändå inte beredd att ge upp mot biljettautomaterna utan kamp. Genom kampanjen Uhanalainen (på svenska utrotningshotad), vill man göra folk medvetna om hoten mot konduktörsyrket.

- Vi gör så mycket mer än bara säljer biljetter. Vårt arbete är sist och slutligen till en ganska liten del biljettförsäljning säger tågkonduktör Christer Larsson som poängterar att tågkonduktörens arbete främst handlar om service och säkerhet.

- Inte kan vi ersättas av väktare, de kan ju inte svara på frågor som har med tågtrafiken att göra eller hjälpa folk, säger Larsson

Tråkiga jobb försvinner roliga blir kvar

Även om den tekniska utvecklingen kommer att leda till att många får se sig om efter nya jobb tycker Mika Maliranta, att den också hämtar mycket gott med sig.

- Många av de jobb som maskiner nu gör för oss är sådana som var otroligt tråkiga och tidskrävande säger Maliranta.

Enligt Maliranta är det inte heller hugget i sten att jobben kommer att bli färre.

- Hälften av ekonomerna är ganska pessimistiska medan den andra hälften tror att vi kommer att få det bättre. Vi får inte glömma att hela vår ekonomiska tillväxt bygger på den tekniska utvecklingen, säger han.

Läs också

Kolla om robotar tar ditt jobb
Robotar blir långsamt vanligare i Finland
Robotarna som kan ta över ditt kontorsjobb