Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lee jr lirar framöver basket i Spanien

Från 2015
Gerald Lee Jr
Bildtext Gerald Lee (till vänster) flyttar till Spanien.
Bild: EPA

Den gångna säsongen har han visat framfötterna i rumänska mästarlaget CSU Asesoft Ploiest och i Eurocupen. På tisdagen skrev Gerald Lee jr under ett kontrakt med UCAM Murcia i spanska ligan.

I och med flytten till Murcia är den 27-årige Gerald Lee jr i ett sällsynt unikt sällskap: det är bara 4-5 finländare som fått speltid i spanska ligan innan honom.

Säsongen 2013-2014 ledde Lee jr CSU Asesoft Ploiest till mästerskap i den rumänska ligan. Den gångna säsongen har han fortsatt med samma fina takt och noterats för 17,5 poäng, 4,2 returer, 1,3 bollstölder och 1,1 målgivande passningar per match. Ploiesti kom bland de 32 bästa klubbarna i Eurocupen.

Tack vare de goda insaterna fick UCAM Murcia upp ögonen för den 208 centimeter långe finländaren. Murcia kämpar om en slutspelsplats i spanska ligan som anses vara Eurpas bästa basketliga.

- Jag höll på att kolla efter nya klubbar och då råkade en representant för Murcia ta kontakt. Offerten var bra och förstås lockade ABC som en av världens bästa ligor, säger Lee .

– Jag väntar med iver på nya utmaningar. Men förstås är det samtidigt vemodigt eftersom Ploiesti varit som ett andra hem för mig de senaste 1,5 åren.

Nästa match på Murcias matchschema är den 8 fabruari mot Estudiantes Madrid.

Innan Lee jr har bara fyra eller fem (beronde på räknesättet) finländare spelat i den spanska ABC-ligan: Martti Kuisma (Girona 1999/2000), Hanno Möttölä (Caja Laboral 2002/03), Teemu Rannikko (Granada 2009/10) och Joonas Cavén (Joventut Badalona 2013/14). Iikka Mäki noterades för en match för Manresa säsongen 2013-2014.