Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Snötyngda grenar gav elavbrott i Östnyland

Från 2015
Kapellby i Lappträsk - Spela upp på Arenan

Tusentals hushåll runtom i Östnyland var utan el under tisdagsmorgonen och -förmiddagen. Elavbrotten räckte längre och kortare tider, och berodde främst på den tunga, blöta snön som föll kvällen och natten innan.

Christina Mickos i Kapellby i Lappträsk hör till dem som hade elavbrott hemma hos sig. Redan kvällen innan hade lamporna blinkat i huset.

– Strömmen gick vid niotiden på morgonen och då hade jag precis fått kaffet att rinna igenom kaffekokaren. Jag var ganska nöjd med att läsa tidningen från paddan i stearinljusens sken och dricka kaffe, säger hon.

Då Yle Östnyland besökte Mickos var strömmen fortfarande borta, men avbrottet hade inte orsakat några större besvär.

– Vi har strömavbrott ganska sällan här i Kapellby. De mer perifera byarna drabbas oftare och är utan ström mycket längre. Här är det ganska ovanligt att avbrotten räcker mer än en timme.

Ingen fara i blombutiken

Också blombutiken i Kapellby var utan el. Nina Lehtikangas som jobbar där berättade att elen var borta över en timme.

Någon större panik är det inte, speciellt inte dagtid. Det största problemet är att kassaapparaten inte fungerar och att man måste vara försiktig med kylskåpen som borde hållas svala för blommornas skull.

– Men det går att sälja blommor också fastän strömmen är borta. Här i butiken brukar vi ha elavbrott varje gång det är dåligt väder. Vi är vana vid det här laget. Det hör lite till saken, säger Lehtikangas.

Ungefär tusen utan el i Borgå

I Lappträsk är det Kymmenedalens el som står för elförsörjningen, men också hushåll i Borgå – exempelvis i Sannäs, Illby, centrum och Laukkoski – drabbades av elavbrott under tisdagen.

Verkställande direktör Magnus Nylander vid Borgå Elnät Ab säger att blöt snö brukar orsaka en del förtret, men att det varierar från fall till fall.

– Innan jul i fjol hade vi en lördag som var ungefär likadan som den här, och då inverkade det på ungefär halva vårt område. Lite samma har det varit den här gången då ungefär tusen kunder var utan el. Förra gången var det lite mer.

Mer skador på linjerna

I sådana här fall gäller det speciellt att ta bort träd från linjerna. Det är inte direkt snön på linjerna som är boven i dramat.

Snarare är det så att snön tynger ner träden som i sin tur lägger sig över elledningarna.

– Då innan jul var det främst mindre björkar som kom långt ner över linjerna och då gällde det främst att plocka bort dem. Kanske vi har haft lite mer skador på linjerna den här gången. Lite grövre träd och fler brott på elledningarna.

Röjningen tar olika länge

Den som följde med avbrottskartan för Borgå Energi på nätet lade kanske märke till att avbrotten pågick nästan hela dagen i går. På vissa områden tog röjningen lite längre, och på andra ställen gick arbetet snabbare.

Hur länge tar det att röja upp?

– Det varierar lite. Ibland kan det vara frågan om kilometervis om det är massvis med träd på linjerna, och då tar det sin lilla stund innan vi har hunnit plocka bort dem. Oftast är det enstaka träd här och där och då går det ganska snabbt undan.

Ett sätt att undvika elavbrott som beror på väder och vind är helt enkelt att gräva ner elledningarna. Borgå Energi har som mål att 60 procent av det 3 500 kilometer långa elnätet ska vara nergrävt fram till 2028.

"Kanske det blir pizza"

Tills vidare får vi alla ändå vänja oss vid att det blir elavbrott då och då, speciellt om det kommer mycket nederbörd.

Christina Mickos i Lappträsk berättar hur hon brukar göra då strömmen är borta:

– Vi vet ju var vi har ficklamporna så det blir att gå efter dem och så får vi tända ljus där det går. Om strömmen är borta längre tider får man ju börja fundera hur man får mat åt sig själv och barnen. Men sällan är strömmen borta överallt, så det kanske blir en pizzadag i stället, säger hon.