Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Fiskereformen kan leda till grå ekonomi"

Från 2015
fiskare med ryssja

Den pågående reformen av fiskelagen kan leda till ökad grå ekonomi och störningar på fiskemarknaden. Det anser Finska vikens fiskeriforum, som är ett nygrundat forum för alla parter inom fiskeribranschen vid sydkusten.

Forumet protesterar mot planerna på att tillåta vilken som helst insjöfiskare att sälja fisk utan att registrera sig, och föreslår enhälligt att enbart personer som har anmält sig till yrkesfiskarregistret ska få sälja fisk.

- Då det handlar om livsmedel anser vi att det borde ställas vissa krav på försäljarna, säger Teemu Tast, talesman för det nya fiskeriforumet.

För att få sälja fisk i dag måste man anmäla sig till yrkesfiskarregistret, men i det lagförslag som just nu behandlas i riksdagen ingår en klausul som skulle tillåta insjöfiskarna att sälja sin fisk helt utan registrering.

- Det är orättvist med olika regler för fiskare vid kusten och i insjöarna, det skulle leda till en situation där det finns folk som äter av yrkesfiskarens bröd.

Tast tror dessutom att fiskförsäljare som inte vill registrera sig som yrkesfiskare knappast heller vill registrera sig hos skattemyndigheterna.

- Det kunde leda till en grå ekonomi inom fisket, befarar Tast.

Forum för interna konflikter

Finska vikens fiskeriforum höll sitt konstituerande möte den 22 januari, och samlar alla parter inom branschen.

Här finns representanter för yrkesfiskarna, fritidsfiskarna, turismen, vattenägarna och miljöorganisationerna osv. Nu - i sitt första officiella utspel - är forumet alltså enigt, men huvudpoängen med forumet är att det ska lösa interna konflikter.

- Det har förekommit en hel del regionala och lokala konflikter inom branschen, och alla parter är ense om att ett sådant här forum behövs, säger Tast.

Yrkesfiskarna och fritidsfiskarna drar inte alltid jämnt, yrkesfiskarna och fiskeguiderna kan ibland vara i luven på varandra. Fritidsfiskarna och vattenägarna är inte alltid överens, och miljöorganisationerna har emellanåt sina egna åsikter i fiskerifrågor.

- Vi tycker alla att det är både lättare och vettigare att behandla de här konflikterna runt ett och samma bord, istället för i media eller i rätten, säger Tast.