Hoppa till huvudinnehåll

Mitt jobb

Invandrare räddade Helsingfors från busschaufförsbrist

Tsygarin Oleg, busschaufför i Helsingfors.
Bildtext Oleg Tsygarin kommer från Ryssland. Han blev rekryterad 2008 och lärde sig finska medan han jobbade som busschaufför.

I dag är busschaufförsbristen i Helsingfors ett minne blott. Det här tack vare att Helsingfors Busstrafik sänkte språkkraven för chaufförerna och rekryterade personal från utlandet.

Oleg Tsygarin från Ryssland var en av de som blev rekryterade till Helsingfors Busstrafik 2008.

Jussi Mertanen, personalchef på Helsingfors Busstrafik.
Bildtext Jussi Mertanen, personalchef på Helsingfors Busstrafik, säger att invandrarna räddade dem från chaufförsbrist.

- Jag kunde inte finska då jag kom hit, men fick gå en språkkurs här på jobbet, säger han.

För sex år sedan rådde det stor brist på busschaufförer och finländarna ville inte ta emot jobben som erbjöds. Därför anlitade bussbolaget ett rekryteringsföretag som hjälpte dem att anställa utländsk personal.

Och för att komma i gång måste de till en början sänka språkkraven.

- Vi var tvungna att göra det. Men för att kunna börja jobba som busschaufför måste man kunna åtminstone lite finska, så de som inte kunde finska fick gå på språkkurser som vi ordnade säger Jussi Mertanen, personalchef på Helsingfors Busstrafik.

De som kom hit frågade om deras släktingar och vänner också skulle kunna få jobb här och på det sättet kom det massor med folk hit.

Djungeltelegrafen underlättade rekryteringen

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

Under 2008-2009 anställde de omkring 300 chaufförer från utlandet som sedan gick på skräddarsydda språkkurser i ett års tid. Bolaget hade tänkt ordna en andra rekryteringsrunda i utlandet men det behövdes inte tack vare djungeltelegrafen.

- De som kom hit frågade om deras släktingar och vänner också skulle kunna få jobb här och på det sättet kom det massor med folk hit.

År 2008 var andelen chaufförer med utländsk bakgrund kring 30 procent. I dag är andelen närmare 50 procent och just nu behövs det inte fler chaufförer.

Överraskande bra resultat

På Helsingfors Busstrafik har systemet med språkkurser vid sidan av jobbet fungerat överraskande bra, enligt Mertanen.

- Till en början var de nervösa, men när de väl kommit ut på fältet var de ivriga. Vi hade till exempel en grupp från Marocko som lärde sig finska jättebra, vilket var ganska överraskande. Men vill man så kan man.