Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EVA-undersökning: Allt fler stöder ett Natomedlemskap

Från 2015
Uppdaterad 03.02.2015 20:56.
ollila, stubb, rinne och sipilä på Evas statsministerdiskussion
Bildtext Jorma Ollila, som ledde EVA-diskussionen, tillsammans med Alexander Stubb, Antti Rinne och Juha Sipilä.
Bild: Str / Lehtikuva

Finland borde ha gått med i Nato för 25 år sedan, men nu ska vi inte gå med. Det sade statsminister Alexander Stubb (Saml.) under Näringslivets delegation EVA:s statsministerdiskussion på tisdagen.

Enligt en färsk opinionsundersökning av EVA är 26 procent av finländarna nu för ett Natomedlemskap, medan 43 procent är emot. Det indikerar att stödet för ett medlemskap ökar och motståndet minskar. År 2012 var motsvarande siffror 14 och 65 procent.

Undersökningen offentliggjordes under statsministerdiskussionen, där Stubb, finansminister Antti Rinne (SDP) och Centerns ordförande Juha Sipilä deltog.

Enligt Stubb ska Finland inte nu gå med i Nato på grund av den spända internationella politiska situationen. Men Stubb säger sig ändå tro på ett Nato-medlemskap i framtiden.

Rinne såg ingen orsak att evaluera om situationen.

- Militär alliansfrihet och ett eget trovärdigt försvar är alltjämt grundstenen för säkerhetspolitiken, sade Rinne.

Sipilä sade sig däremot vid behov vara redo för förändringar. Just nu är ett medlemskap enligt honom inte aktuellt, men han vill inte utesluta möjligheten att överväga saken eller rentav ansöka om ett medlemskap ifall situationen förändras.

Opinionsundersökningar inte avgörande

Sipilä, Rinne och Stubb var alla eniga om att Finlands Natomedlemskap inte avgörs på basis av opinionsundersökningar, utan utgående ifrån den säkerhetspolitiska situationen.

Andra ämnen under diskussionen var bristen på finlänsk konkurrenskraft och riksdagsvalet i april. Rinne, Sipilä och Stubb ansåg alla att löneuppgörelsen år 2007 inte lyckades, och att den allmänna produktiviteten är ett problem.

Partiordförandena fick också försöka gissa varandras resultat i det kommande valet. Rinne förutspådde en sänkning i stödet för Centern, medan Sipilä gissade på en ökning i stödet för Samlingspartiet. Stubb ville tro på att SDP:s stöd ökar.

26 procent positiva till Natomedlemskap

Enligt EVA:s undersökning svarade tolv procent av svarspersonerna att de håller fullständigt med påståendet att Finland borde bli medlem i Nato. 14 procent höll delvis med påståendet.

43 procent var enligt den nya undersökningen emot ett medlemskap och 32 procent var osäkra.

Undersökningen gjordes av Taloustutkimus i januari och 2 056 personer svarade på den. Felmarginalen för undersökningen ligger på 2-3 procentenheter åt vartdera håll.