Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kritik mot planer på seniorboende i Sjundeå

Från 2015
Bildtext Planerna på ett nytt äldreboende möter kritik i Sjundeå.
Bild: Yle

Kommunfullmäktige i Sjundeå godkände i måndags (2.2) att kommunen ska ingå ett samarbetsavtal med företaget Virkkulankylä Oy som planerar på ett seniorboende i Sjundeå.

Företaget vill bygga ett servicehus och bostäder för sammanlagt 160 personer nära korsningen mellan Sjundeåvägen och Hagavägen.

Sjundeå kommun äger området.

I kommunstyrelsen lämnade ersättaren Mikko Malmgren (SFP) avvikande åsikt.

Ekonomiska risker

Han kritiserar kommunstyrelsens förslag och anser att kommunen inte vet någonting om företaget, vilket kan vara ekonomiskt riskabelt.

Det är inte motiverat att binda kommunens resurser i ett projekt som vi inte vet någonting om, anser Malmgren.

Kommunstyrelsen känner inte till företagets affärsmodell och ekonomiska strategier, enligt Malmgren.

I kommunstyrelsens beredning finns inte heller uppgifter om hur Virkkulankylä Oy ska finansiera projektet.

Behövs serviceboendet?

I sin avvikande åsikt citerar Mikko Malmgren tidningen Karjalainen 12.11.2014, som berättar om företagets liknande projekt i Outokumpu stad, där projektet har dragit ut på tiden efter att finansiären har dragit sig ur.

Han uppmärksamgör kommunen på att kommundirektören i Sjundeå, Juha-Pekka Isotupa, är ordinarie medlem i styrelsen för Virkkulankylä Oy, som grundades sommaren 2014.

Vad Mikko Malmgren erfar har kommunen inte haft behov av sådana tjänster som Virkkulankylä Oy på eget initiativ nu erbjuder. Det betyder att kommunstyrelsen inte heller vet vad projektet skulle innebära för till exempel kommunens egen producerade service.