Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hissar får problem när finländare väger mer

Från 2015
Uppdaterad 04.02.2015 09:36.
finger på hissknappen
Bild: Yle/Jussi Kallioinen

Finländarnas övervikt får ibland hissar att stanna mellan våningarna, skriver Yle Uutiset.

EU:s hissdirektiv slår fast viktbegränsningar för hissar som de tryggt kan bära. Normalt är normvikten för en person 80 kg - och det betyder att en hiss avsedd för sex personer kan lastas med 480 kg.

Viktgränserna har varit oförändrade sedan 1980-talet och för hissar tillverkade före år 1999 tillämpas nationella hissbestämmelser. Hissar ska i princip klara av tio procents övervikt.

Problemet är att finländarnas vikt inte bibehållits oföändrad, säger man på Institutet för hälsa och välfärd THL. Minst hälften av finländarna är överviktiga och var femte finländare lider av fetma, visar statistik från THL.

Nya hissar startar inte med övervikt

Gamla hissar kan stanna mitt under färden om det finns för mycket vikt i hissen. Räddningsverket får rycka ut cirka tusen gånger per år för att släppa ut instängda hisspassagerare.

Oftast beror övervikten dock på att någon hoppar upp och ned i hissen, men hissen blir känsligare för rörelse om maxvikten överskrids, förklarar man på Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

För de nyaste hisarnas del gäller europeiska och förenhetligade standarder. Nya hissar startar inte om de är för tungt lastade.

Tukes övervakar hissarnas säkerhet i Finland.

Ursprunglig text: Aleksi Hakala, Yle Turku

Diskussion om artikeln