Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Ior Bock och Bocks saga

Från 2009
Uppdaterad 18.12.2018 15:57.
Jag e jag: Ior Bock - Spela upp på Arenan

Möt Ior Bock, den sista bocken och Lemminkäinens son i dokumentären Jag e jag.

Redaktör Peter Berndston har gjort en ingående och gripande dokumentär om Ior Bock, innan han var på allas läppar. Flyttfågeln Ior berättar om sig själv och sitt liv. Iors liv består av Indien, Sveaborg och Bocks saga.

Det var redan på 1970-talet Bock gav sig in i myternas värld. Han började tillbringa sina vintrar i hippiernas semesterparadis Goa. Det var också där myten om Ior Bock, Bocksagan, föddes.

Enligt Ior Bock är mänsklighetens, Kalevalas, urhem egentligen Nyland. Bock härleder bland annat Uudenmaa till Odens land. Bock påstår att hans familj varit förvaltare till denna hemlighet i årtusenden och att grunden till allt ligger i Gumbostrand (enligt Bock: Akanpesä), Sibbo.

Släkten Bock är i rakt nedstigande led söner till Lemminkäinen och Ior är den sista Bocken.

Men Ior Bock talar även om den förlorade kommunikationen i västvärlden, hur asiaterna ännu har den kvar. Vi träffar också Iors vänner och guidegrupper.

Ior Bock föreläser om Augustin Ehrenswärd - Spela upp på Arenan

Ior arbetade som guide på Sveaborg där hans fantasifulla berättelser både fängslade och upprörde. Livfullt berättar han 1980 om Augustin Ehrenswärds konst och hur Ehrenswärd hämtade syren och potatis till Finland.

Men 1986 har han börjat dra sina egna guidningar, eftersom Ehrenswärd-sällskapet inte längre vill ha honom som guide.

Ior Bock om sin barndom

29:28

Men vem är Ior Bock egentligen? Ior Bocks version av sin barndom är fantasifull. Ior Bock föddes 1942, och döptes till Bror Holger Svedlin, men när han berättar om sig själv är det med namnet Bockström.

Och hur gick det när Ior Bock fick med Lemminkäinen att gräva efter Sampo?

Mer om ämnet på Yle Arenan