Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Ior Bock och Lemminkäinens tempel

Från 2008
Uppdaterad 31.08.2020 12:01.
Ior Bock gräver i Sibbo - Spela upp på Arenan

Ior Bock menade att finskan och svenskan är världens urspråk och att Lemminkäinens tempel ligger i Sibbo. Ior Bocks fascinerande berättelser fick Lemminkäinens bolag att börja gräva efter Kalevala-guld i Sibbo och Rundradions bil att köra i diket.

Ior Bock (1942-2010) föddes som Bror Holger Svedlin. Bock själv påstår att han är ett incestbarn och att hans mamma också är hans syster. Bock arbetade som guide på Sveaborg där hans fantasifulla berättelser både fängslade och upprörde.

Det var på 1970-talet Bock allt mer gav sig in i myternas värld. Han började tillbringa sina vintrar i hippiernas semesterparadis Goa. Det var också där myten om Ior Bock föddes.

Myten eller sagan går ut på att mänsklighetens urhem egentligen är Nyland och att beviset till detta bland annat finns i vårt alfabet och i en blandning av svenska och finska namn. Bock härleder bland annat Uudenmaa till Odens land.

Lemminkäinens bolag gräver efter templet - Spela upp på Arenan

Bock påstod att hans familj varit förvaltare till denna hemlighet i årtusenden och att det nu äntligen har blivit dags att föra fram sanningen och templet i ljuset. Och i slutet på 1980-talet började Bock gräva i Gumbostrand (enligt Bock: Akanpesä), Sibbo efter Lemminkäinens tempel.

Fascinerande nog fick Bock med sig byggfirman Lemminkäinen till att hjälpa till med sprängningarna.

Ior Bock kör i diket med Rundradions bil (på finska) - Spela upp på Arenan

När Rundradion kör till templet med Ior Bock är chauffören så till sig över hans myter om julbocken och Väinämöinen att sändningsbilen kör i diket.

Personporträtt av Ior Bock och Lemminkäinens tempel - Spela upp på Arenan

Lemminkäinens bolag och Sibbo sparbank drog sig ur då inget tempel hittades och Ior Bock och hans anhängare brottsanmäldes p.g.a. droginnehav. Pengarna tog slut.

Ior Bock på Goa - Spela upp på Arenan

Sex år senare har Bock lyckats samla en del internationella anhängare kring sig från vintrarna i Goa. Han talar om instrumenten och templet i Goa.

Profeten Ior Bock om Sampo och mannen - Spela upp på Arenan

Men bocks teorier börjar bli allt märkligare. Kanal två har gjort ett inslag om den karismatiska profeten Ior Bock. Ior Bock talar om Sampo och urmannen. Gustav Björkstrad får ge sin åsikt om Ior Bocks profetior och Kalevalamytologier. Det är endast ordlekar och galenskap, menar han.