Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Kvinnans åldrar – från 0 till 80 år

Uppdaterad 08.03.2022 09:23.
Kvinnoåldrar - Spela upp på Arenan

Fyra finlandssvenska författare i olika generationer berättar om kvinnans väg genom livet. De hör alla till olika generationer och befinner sig i olika stadier av sina liv och i sitt författarskap.

I det första avsnittet blickar Sanna Tahvanainen, Monika Fagerholm, Birgitta Boucht och Barbara Winckelmann tillbaka på sina liv som barn och tonåringar.

Det blir berättelser om mobbning och krig, om sexualitet och spritflaskor i skolan och om ett uppvaknande intresse för litteraturen och skrivandet.

Kvinnoåldrar - Spela upp på Arenan

I det andra avsnittet av "Kvinnoåldrar" berättar Sanna Tahvanainen, Monika Fagerholm, Birigtta Boucht och Barbara Winckelmann om hur det är att lämna tonåren bakom sig och bli vuxen.

Alla av de intervjuade tycker att åren mellan 20 och 40 är en mycket bra tid. En tid då man mognar, lugnar ner sig och blir vuxen. Men också en tid då man kommer till sin rätta och hittar sig själv.

Monika Fagerholm säger att hon hittade sitt författarskap först i 30-års åldern.

Birgitta Boucht upplevede samma sak och märkte att ett tidigt äktenskap gav henne säkerheten hon behövde för att börja skriva, medan hennes skilsmässa gav henne friheten att göra det.

Kvinnoåldrar - Spela upp på Arenan

Medelåldern är ett ord som skrämmer många. Men i "Kvinnoåldrar" tycker de flesta intervjuade att medelåldern är en riktigt bra tid i livet.

Åren mellan 40 och 60 är en tid för kreativitet och frihet. Kroppen känns styvare, men samtidigt så är det dags att bli sin egen person och växa upp på riktigt.

Författarna talar bland annat om hur det är att förlora närstående och svårigheterna med att uppfostra tonårsbarn.

Samtidigt funderar de tillsammans med intervjuaren Christ Zitting vad man kan förvänta sig av livet eller hur det egentligen gått med deras planer och drömmar.

Kvinnoåldrar - Spela upp på Arenan

Att bli gammal är inte speciellt roligt, tycker författaren Barbara Winckelmann. Energin börjar ta slut, kroppen fungerar sämre och samtidigt kommer känslan av att vara en börda för samhälle krypande.

Samhället har i dag svårt att acceptera gamla människor. Åldersdiskrimineringen är utbredd. Varför håller äldre människor på att förlora sitt värde, undrar kvinnorna. Det är ju de som skall sprida vidare all sin vishet och kunskap.

Bitte Boucht hoppas själv på att bli en vis gammal gumma. Och om inte det är möjligt vill hon hellre bli en konstigt tant som dricker öl på sjömanskrogar. Hon försöker se på sin egen ålderdom med nyfikenhet.