Radiokavalkad i Finlands historia
Hur lät egentligen kriget? Och vad trodde 1980-talets politiker om Berlinmurens fall? Här hörs radioröster direkt från det förflutna. Rapporter om månlandningar, presidentmord och krig både hemma och långt borta kan höras i serien. Samtidigt kommenterar Juhani Westman journalistiken genom årtionden och berättar hur Rundradion har förändrats genom tiderna.

Radiokavalkad:1940-talet
Få radioprogram finns bevarade från 1940-talet, och de som fortfarande finns i arkiven är kraftigt censurerade. Juhani Westman har trots det lyckats plocka fram några klipp som beskriver krigets verklighet.
Det blir både ögonvittnesbeskrivningar från fronten och Ernst von Borns direktsända meddelande från 1944 om att vapenstillestånd råder. Ljud som bevarats genom historien och vittnar om en tid som många håller på att glömma.
På 1950-talet blev det vanligt med radioreportage som sändes direkt från händelsernas centrum. Därför finns ögonvittnesbetraktelser bevarade från både marskalk Mannerheims begravning och Porkalas återlämnande till Finland.

Radiokavalkad: 1950-talet
Juhani Westman har också plockat fram radioklipp från bland annat sommar-OS i Helsingfors och från rösträkningen 1956, då Kekkonen valdes till president.
Reportage om vanliga människor och deras liv finns överhuvudtaget inte bevarade. Det finns inte heller några sändningar om generalstrejken 1956. Självcensuren präglade fortfarande Finlands media och Rundradion vägrade rapportera strejken.
President John F. Kennedy har blivit skjuten! Apollo 11 har landat på månen! 1960-talet var fyllt av stora nyheter som etsat sig fast i radiolyssnarnas minnen.

Radiokavalkad:1960-talet
Årtiondet dominerades inte bara av internationella nyheter. Stora förändringar sattes i rullning även inrikes. Bland annat genomfördes myntreformen och studenterna började protestera i äkta internationell anda. Vi hör också reportage om flygolyckan i Mariehamn och om Sexdagarskriget.
1970-talet anses ofta vara radikalismens och upprorens tid. Inrikesnyheterna handlade om Kekkonens undantagslag och olyckan i Lappo. Dessutom sänds utrikesrapporter från München efter gisslandramat under de Olympiska spelen, och från Hong Kong efter Vietnamkrigets slut. Ögonvittneskrivningar av händelser som nu förpassats till historieböcker, eller Hollywoodfilmer.

Radiokavalkad: 1970-talet
1980-talet var årtiondet då världsordningen förändrades och stormakter föll. Stora händelser tog upp plats i nyheterna, men det var samtidigt svårt för dåtidens journalister att förstå deras innebörd. Kommer Gorbatjov att införa reformer i Sovjetunionen? Nej. Kommer Berlinmurens fall att leda till ett förenat Tyskland? Antagligen inte. Så lät Rundradions analys av dåtidens stora nyheter.

Radiokavalkad: 1980-talet
Årtiondet innebar ett slut på många eror, Kekkonen avgick som president och en av världens stormakter började så småningom upplösas. Dessutom rådde svår hungersnöd i Afrika, något som också rapporteras i det här avsnittet av Kavalkad.