Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Helsingfors under vinterkriget

Från 2011
Uppdaterad 30.11.2021 10:56.
Helsingfors poliskår skyddar fönster med sandsäckar, 1940
Bild: SA kuva

Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

Salutorget, bomber och mörkläggning

6:41

Kaj Hilli besöker Salutorget och frågar om priser och pratar med försäljare, som saknar sina stamkunder. Fisk får man tillräckligt, fisken kommer med lastbilar från Sibbo men färsk fisk finns inte alltid.

Helsingfors under vinterkriget
Bildtext Helsingfors under vinterkriget
Bild: SA-kuva

Hilli intervjuar en poliskonstapel som står vid hörnet av Mariegatan och Alexandersgatan. Trafiken är mindre nu, bilarna är dåligt mörklagda, men bilolyckorna har inte ökat på grund av mörkläggningen, det finns ganska många människor som saknar tillståndsbevis, berättar poliskonstapeln

Bombade hus, 1940
Bildtext Bombade hus i Helsingfors, 1940
Bild: SA-kuva

Hilli besöker också en glasaffär på Mariegatan och intervjuar glasmästaren, som berättar att det finns inte brist på arbete och glas finns det tillräckligt, man kan också använda glasskärvorna till nya fönsterglas.

Blodgvning under vinterkriget

1:16

I det andra klippet får vi höra om hur det är att ge blod. Mycket blod behövs i krigstid. En man försäkrar att det inte är obehaligt för en att ge blod. Pelle Lindholm uppmanar alla friska människor på hemmafronten att ge sitt bidrag till blodinsamlingen.

Första hjälp under vinterkriget

4:08

Kaj Hilli har begett sig till en första hjälp-station i helsingfors. Där intervjuar han doktor Ekman som berättar om första hjälp i Helsingfors, det finns tiotal första hjälp stationer och lika många förbandsplatser och sedan en massa skyddsrum som är utrustad med förbandslådor.

Skyttegravar i Esplanadparken, Helsingfors, 1940
Bildtext Skyddsgravar i Esplanadparken, 1940
Bild: SA-kuva

Alla arbetare är frivilliga men en del är anställda i stadens tjänst. Det finns en gasbastu också i samband med första hjälp stationen. Unga damer som jobbar vid första hjälp berättar att de sover på stationen och kokar sin mat själv.