Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

På tidsresa i Finland med Jörn Donner

Från 2006
Uppdaterad 10.02.2020 14:29.
Gammal radio
Bild: Derrick Frilund

Jörn Donner gjorde 1959-1960 en programserie som blickade tillbaka på Finlands historia genom fyra årtionden, 1920-1950. Med den tidens ögon tittar han närmare på landets väg till självständighet och spelar radioklipp från den tiden

1920-talet

Det nya riket: 1920-talet

35:35

Det första programmet i Jörn Donners radioserie handlar om tjugotalet och börjar där allting fick sin början, med Finlands självständighet.

1920-talet var det årtionde då Finland sökte sitt fotfäste som självständig republik.

Det var en tid fylld av kontraster, då vita ställdes mot röda, fattiga mot rika och nationalister mot världsmedborgare.

Inbördeskriget och motsättningarna mellan vit och röd, höger och vänster, kom att prägla hela årtiondet.

Finland var oslagbart i olika sportsammanhang och 1920-talet var Paavo Nurmis storhetstid.

Men för alla räckte det inte enbart att vinna i idrottstävlingar. Drömmar om ett Storfinland började också slå rot.

Rörelsen Akateeminen Karjala-seura grundades och drömmen om att förena alla finska folkslag var visserligen radikal, men inte speciellt ovanlig.

Samtidigt började oliktänkare stötas ut. Konstnärer med mer europeiska sympatier sågades i pressen, bland annat Edith Södergran som ansågs vara ett skämt.

1930-talet

I det andra avsnittet av programserien tittar Donner närmare på 1930-talet. Ett dystert årtionde där svårigheterna var många.

Spänningarna mellan högern och vänstern, fascister och liberaler, var som störst i början av 1930-talet.

Lapporörelsen hade fått ett starkt fotfäste i landet. Kommunister, liberaler och socialdemokrater drogs alla över samma kam. Människor som ställde sig emot Lapporörelsen försvann eller hotades till livet, utan att någon reagerade.

Från Lappo till Kollaa: 1930-talet

36:58

Samtidigt spred sig den ekonomiska depressionen över världen. Arbetslösheten var stor och desperationen så svår att en del arbetare valde att fly till Sovjetunionen.

Men det fanns också ljusglimtar. Finland tog fortfarande hem priser i de Olympiska spelen och förbudslagen avskaffades till mångas glädje.

Vid årtiondets slut hade ändå många mörka moln samlats över Finland. Vinterkriget hade brutit ut och Karelska näset evakuerades.

1940-talet

Ett av de mörkaste årtionden under det förra seklet var 1940-talet. Ett årtionde där krig var vanligare än fred, både i Europa och i Finland. I "Krig och återuppbyggnad" tittar Jörn Donner närmare på tiden.

Krig och återuppbyggnad: 1940-talet

36:23

1940-talet inleddes med vinterkriget och en egentlig fred rådde först efter 1945, då Lapplandskriget var över.

Men ännu efter det fick Finland fortsättningsvis känna av krigets konsekvenser.

En sovjetisk och brittisk kontrollkommission uppsattes i Helsingfors. Den skulle övervaka att så kallade krigsförbrytare ställdes till svara för sina handlingar.

Under samma period kämpade Finland också med att betala sina krigsskadestånd till Sovjet.

1950-talet

Mycket hände i Finland under 1950-talet. Landet utvecklades i sin självständighet, men var fortfarande väldigt bundet till Sovjetunionen.

Det nya Finland: 1950-talet

39:45

Vi får höra om OS i Helsingfors 1952, om Armi Kuusela som Miss Universum. Och om när president Kekkonen avvärjde flera kriser, såsom nattfrost och generalstrejk. Dessutom bevistas Mannerheims och Sibelius begravningar.