Studenter i revolt i USA

Analys av studenternas demonstrationer i USA
Universitetsstudenterna i USA blev radikala på 60-70-talen. Man ordnade sit ins, demonstrationer och kravaller. Demonstrationerna gällde universitetslivet och samhället i allmänhet.

Rasupplopp i Cleveland, Ohio
I det första ljudklippet får vi en lång analys med ljudklipp från universitet i USA. Om hur studenterna radikaliserades och blev mera medventa, med Free Speach movement i Berkeley och sit ins (man ockuperade universitet och vistades där i flera dagar och nätter. Detta skedde inte bara i Berkeley och Stanford i Kalifornien och Columbia i New York, utan runt hela USA.
Vad är det studenterna talar om. Redaktör Stina Lindfors menar att man särskilja tre punkter i upploppen. För det första universitetet och studenterna i förhållande till samhället och demokrati, för det andra rasfrågan och för det tredje motståndet mot kriget i Vietnam. Vi hör ljudprov och intervjuer med de amerikanska studenterna.
Studenterna menar att universiteten skall integreras med samhället, använda sin kunskap för att ändra samhället. Studentern bör få mera inflytande, demokrati. Men studenterna propagerar också för annan sorts kunskap, redaktören nämner: hur du kan ge bort av dina egendomar, utöva yoga under LSD eller gerillakrigföring.
Studenterna vill attackera samhället, rasismen och imperialismen. Särskilt negerstudenterna, som redaktören påpekar att hellre vill kallas svarta, men som redaktören ändå fortsätter kalla negerstudenter, har en svår situation.
Upploppen vid Columbia universitet i New York är exmpel på hur det kan gå när en demonstration förlorar sitt ursprungliga syfte och urartar till vandalism och förstörelse. Vid Stanford universitet i Kalifornien, som inte är känt för radikalism, men demonstrationen kunde ha urartat, men det blev en fredlig sit in, under tre dagar och nätter. Polisbrutalitet är vardag för studenterna, klubbor, rev av kläder, luggade. Ett enormt avstånd till regeringen, hippevärlden, gerillakrig, droger, blommor.

Fattigmarschen i Washington
Vi får också höra rapporter om rasupplopp och om den s.k. fattigmarschen i Washington, samt om eminenta personer som fängslats för att de uppviglat till vapenvägran i kriget mot Vietnam, bland annat den kända barnläkaren Benjamin Spock.
