Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Länsipuro: Inga uppgifter om finländare i tsunamin 2004

Från 2006
Uppdaterad 17.05.2016 12:30.
Ännu inga uppgifter om finländska offer - Spela upp på Arenan

Den 26 december 2004 avbröts julfirandet i världen. Semesterparadisen på Thailand hade förvandlats till en mardröm för tusentals turister och invånare.

Då tsunamikatastrofen slog till i Asien 2004 visste ännu ingen hur stor tragedin skulle bli. Julfirandet avbröts hastigt och hela världen följde med nyhetssändingarna från länderna kring Indiska oceanen.
På några korta ögonblick hade länderna kring Bengaliska viken slagits till spillror av en jättelik störtvåg. Det skulle ta flera dagar innan katastrofens omfattning klarnade för omvärlden.

De första rapporterna talade om ett hundratal offer. Men snabbt började rapporter spridas om försvunna turister och bortsvepta städer. Men när de första rapporterna nådda Finland var det ännu oklart hur många som skadats eller dödats av jättevågen. De första siffrorna talade om några hundra dödsoffer i Thailand. Senare steg siffrorna till 8000. Först i början av januari 2005 började de verkliga siffrorna krypa fram i offentligheten. Flodvågen hade tagit över 300 000 liv. Bland dem fanns flera finländare och svenskar.

Men ännu på annandag jul visste myndigheterna inte mycket om läget i Sydostasien. Här intervjuas Yrjö Länsipuro från Utrikesministeriet om katastrofen. Då fanns ännu inga uppgifter om finländska offer.

Läs också