Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Datateknik och mikroprocessor i arbetslivet

Från 2014
Uppdaterad 19.04.2017 10:37.
Ställ om eller lägg ned. Tekniken - Spela upp på Arenan

"God afton bästa tittare, jag är den inhemska talande datorn. Följande program behandlar mikroprocessorer och den nya tekniken". Talande datorer och automatik hjälper på många arbetsplatser.

Talsyntetisatorn välkomnar oss till programmet som Öivind Nyquist sedan tar över. Tekniken skall ändra vårt samhälle redan under 1900-talet.

Talsyntetisatorn bygger på halvledarteknologi. Materialet, t.ex. silikon, ligger mellan isolerande, såsom gummi och plast och ledande, såsom koppar.

Den tyska filmen om framställningen av mikrochips får vi tyvärr inte se, men hur mikrochipsen används i finska sammanhang visas. Ett hålkort är en modul, flera sådana bildar en dator.

En mikroddator är precis som en stor dator, man behöver ett program, t.ex. ett räkneprogram. Så överförs fakta till en floppy-disk och kan printas ut.

Den nya teknologin på mikrodatorerna är ungefär 10 år gammal. Teknologin finns på automatiska väderleksstationer, larm, talande datorer och översättningar.

I den slutliga diskussionen diskuteras sedan hur mikroprocessorerna kommer att påverka arbetslivet. Hur kan mikroprocessorerna bidra till nya arbetsplatser och hur kan de användas i arbetslivet?

En mikroprocessor gör också att en frukt- och grönsaksvåg kan tala 1984. Apparaten talar bara finska, men roar och hjälper kunderna.

En talande frukt- och grönsaksvåg! - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman

Läs också