Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Adb-abc

Publicerad 04.07.2008 13:00. Uppdaterad 23.10.2018 09:40.

"Jag kopplade på strömmen här och det är det första jag någonsin gjort på en dator. Vad gör jag nu?", hojtar Martin Rehnberg nervöst. I serien ADB-ABC undersöks datorerna grundligt i sex delar.

I det första programmet sitter Martin Rehnberg nervöst och trycker på knappar. Men datorer finns ju överallt omkring oss. Det är ett måste att veta något om dem, säger Siv Their. Och det är inte svårt.

Du skriver bara in RUN och LOAD

Så presenteras datorerna, och logiken bakom dem.

Den andra delen i serien visar hur datorerna börjar höra till inventarierna i ett vanligt hem.

Men, jag tror inte någon egentligen behöver en datamaskin!

― Martin Rehnberg

I den tredje delen diskuteras vad datorerna kommer att innebära på arbetsmarknaden.

Redaktör Kjell Lindroos besöker Helsingfors telefonförening, blindskolan och en ladugård där kor besöker fodermaskin med hjälp av datorchips. Vi får också se hur man kan använda datorn då man gör musik och skapar konst.

Till sist besöker vi med redaktör Kjell Lindroos en mässa där man förevisar moderna datorer. T.ex. en dator med en "så kallad mus" med vilken man kan klicka på olika bilder på skärmen.

Men datorern är kanske inte är så konstiga? I den fjärde delen tar redaktionen upp hur datorerna smyger sig in i vardagen och skolundervisningen. Måste vi alla lära oss om datorer?

I den femte delen av ADB-ABC diskuterar man om datorerna så småningom kommer att ta alla våra jobb. Eller i varje fall tråkiga och mekaniska jobb?

Och hur ser "Datorframtiden" ut? Kan datorerna rita hus och skapa städer?