Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Med serien ADB-ABC från 1984 ville Rundradion informera om datorer och skingra folks rädslor

Uppdaterad 23.10.2018 09:40.

"Jag kopplade på strömmen här och det är det första jag någonsin gjort på en dator. Vad gör jag nu?" hojtar Martin Rehnberg nervöst. I serien ADB-ABC från 1984 undersöks datorerna grundligt i sex delar.

I den första delen av ADB-ABC presenteras datorerna, och logiken bakom dem. Redaktör Martin Rehnberg har aldrig använt en dator förr. Han är därför både rädd och tveksam. Men datorer finns ju överallt omkring oss, det är ett måste att veta något om dem, säger konsult Siv Their. Och det är inte svårt.

Du skriver bara in RUN och LOAD

― Siv Their

Den andra delen i serien visar hur datorerna börjar höra till inventarierna i ett vanligt hem.

I den tredje delen diskuteras vad datorerna kommer att innebära på arbetsmarknaden.

Redaktör Kjell Lindroos besöker Helsingfors telefonförening, blindskolan och en ladugård där kor besöker fodermaskin med hjälp av datorchips. Vi får också se hur man kan använda datorn då man gör musik och skapar konst.

Till sist besöker vi en mässa där man förevisar moderna datorer. Där finns till exempel en dator med en "så kallad mus" med vilken man kan klicka på olika bilder på skärmen.

Men, jag tror inte någon egentligen behöver en datamaskin!

― Martin Rehnberg

I den fjärde delen tar redaktionen upp hur datorerna smyger sig in i vardagen och skolundervisningen. Datorer behöver inte vara så krångliga.

I den femte delen av ADB-ABC diskuterar man om datorerna så småningom kommer att ta alla våra jobb. Eller i varje fall ersätta tråkiga och mekaniska jobb.

Och hur ser "datorframtiden" ut? I den sjätte delen frågar man sig om datorerna i framtiden kommer att rita hus och skapa städer. Så att människorna inte ens behövs.