Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Skeppet Draken förliser vid Utö

Från 2006
Uppdaterad 15.01.2016 16:05.

Drakens tragiska historia

33:22

Vattnen omkring Utö har alltid varit farliga. Men en stormig novembernatt 1929 visade havet sin verkliga styrka. Då förliste skeppet Draken och livet på ön stannade upp.

Redan tidigt på kvällen den elfte november hade Elsa Henriksson onda föraningar. Hon varnade sin man för att något otäckt skulle hända. Han trodde henne inte. Men himlen blev långsamt mörkare och en våldsam storm bröt ut. Och så kom beskedet, ett fartyg hade förlist utanför Utös stränder.

Fartyget Draken hade förföljts av otur ända sedan det skulle sjösättas. Den tremastade motorseglaren byggdes i Dragsfjärd och folk från när och fjärran hade samlats för sjösättningen. Men när det var dags rörde sig inte Draken ur fläcken. Det skulle ta en hel månad att få fartyget i vatten. Oturen förföljde Draken som råkade ut för en del hårda stormar under sina första seglatser. Men ingen var lika ödesdiger som den vid Utö. Fartyget gick på grund och slogs långsamt sönder i vågorna, samtidigt som besättningsmännen var fångade i stormen.

I det här radioprogrammet berättar gamla Utöbor om de tre mardrömslika nätterna då de kämpade för att rädda Drakens besättning ur stormen.