Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Estonias Mayday-meddelande kom klockan 1.22 - hur stor katastrofen var förstod man inte under morgonens första nyhetssändning

Från 2006
Uppdaterad 27.09.2019 10:15.
Estoniaolyckan - TV-nytt kl. 07.11 - Spela upp på Arenan

m/s Estonia sjönk den 28 september 1994 på väg från Tallinn till Stockholm. Tidigt på morgonen den 28 september 1994 spreds nyheten om att en passagerarfärja har förlist utanför Utö. Klockan sju satte TV-nytt in sin första extrasänding. Men riktigt hur stor katastrofen skulle bli visste ännu ingen då.

Från Estonia skickades ett nödmeddelande första gången klockan 1.22. Ett par minuter senare skickades ett nytt mayday somn nådde 14 skepp och kuststationer.

Hör den isande diskussionen mellan Estonia och Silja Europa.

m/s Estonias Mayday-meddelande

9:40
Mayday från m/s Estonia till Silja Europa, 1994
Bildtext Mayday-meddelande från m/s Estonia till Silja Europa, 1994

Den första dagen efter katastrofen gick till största delen ut på att rädda de få som lyckats överleva i de kalla och stormiga vattnen utanför Utö.

Aktuellt klockan 5:30 (dålig ljudkvalitet)

1:46

Överlevanden fördes till sjukhus i Hangö och Åbo. Under tiden spreds sorgebudskapet i Sverige och Estland, största delen av passagerarna hade inte klarat sig.

Estoniaolyckan - TV-nytt kl. 09.15 - Spela upp på Arenan

Medierna försökte ta reda på varför fartyget förlist och pekade snabbt på bristfällig kunskap hos den estniska besättningen. Något som i efterhand skulle visa sig vara en felbedömning.

Olyckans orsak anses i dag vara att Estonias bogvisir lossnade och vatten började strömma in i fören. Något som ledde till att färjan kantrade och sjönk mycket snabbt. Det fanns inte ens tid att få ut alla livbåtar.

Estoniaolyckan - intervju med överlevande - Spela upp på Arenan
Man börjar förstå vidden av olyckan - Spela upp på Arenan

Estonia-katastrofen är en av de största olyckorna till havs i Europa. Över 800 människor omkom då passagerarfärjan förliste.