Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Slaget om Bengtskär

Från 2006
Uppdaterad 22.03.2017 10:47.

Slaget om Bengtskär

36:28

Krigsveteranen Fred Luther berättar om slaget vid Bengtskär. Luther var löjtnant under striden och var med om kvällen då de ryska styrkorna landsteg på ön.

Luther berättar om sina minnen från natten den 26 juni 1941 då ryska trupper landsteg på Bengtskär. Han och 32 man hade slagit sig ner på ön för att invänta en rysk attack. Trots det hade ingen kunnat ana hur grym och blodig striden om Bengtskär skulle bli.

Luther berättar med ångest i rösten om natten. Han berättar om kamraterna som stupade, om hjältarna på ön och om hur han och de andra finländska soldaterna höll tillbaka de ryska styrkorna. En natt som följt med honom under resten av hans liv och som fortfarande 50 år senare är tung att minnas.

Text: Charlotta Hedman

Läs också

Informationsruta

Efter vinterkriget krävde Sovjetunionen att få Hangö. Efter freden i Moskva i mars år 1940 fick den röda armén använda Hangö udd som marinbas.

I och med att Tysklad anföll Sovjetunionen i juni 1941 utbröt fortsättningskriget mellan Finland och Sovjetunionen. Eftersom Hangö var en sovjetisk marinbas utbröt strider mellan finska och ryska trupper på Hangöfronten. Allt som allt stupade ca 300 man på finska sidan och ca 450 man på den ryska sidan vid Hangöfronten.

På Hangöfronten pågick striderna dels på land, dels fördes kriget i skärgården. Striderna blev särskilt hårda då finska och ryska trupper stötte samman på ön Bengtskär den 26 juli 1941. 35 finska och 36 ryska soldater stupade i slaget.

Infotext: Mikael Björk

Källor: Wikipedia: Slaget om Bentskär, Hangöfronten