Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Att vara eller inte vara mjölkbonde

Från 2012
Uppdaterad 29.02.2016 16:21.
Man saknar inte kon förrän båset är tomt - Spela upp på Arenan

Hur skall man få unga människor att bli mjölkproducerande bönder? När man får jobba dygnet runt, och därtill slåss med blanketter Och inte blev det bättre när Finland gick med i EU.

Handmjölkningens tid är förbi 1984, mjölken rinner till i överflöd. Ett överflöd som är svårt att göra sig av med. Fähusen har tömts på många håll i södra Finland. 1990 räknar man endast med 50 000 mjölkbönder.

Mjölkproducenterna 1984 får kämpa med koefficienter, begränsningar och kvoter. Och dessutom måste man betala straff på produktionsöverskottet.

Bönderna i Östebotten säger ironiskt att man väl måste bege sig till Sovjetunionen för att se vad de har gjort med allt överskott: för där har man varit så duktiga att butikshyllorna gapar tomma. Men bönderna behövs och kommer alltid att behövas, säger avbytaren Therese Witting.

På ön Heisala i Åbolands skärgård utanför Pargas har Johanssons mjölkproduktion i liten skala. Magdalena Johansson berättar 2003 om hur det är att ha mjölkkor. Hon skulle inte byta mot något i världen, men om vintrarna är det kämpigt, särskilt vid kalla vintrar med mycket is. Mjölken skall varannan dag in till stan.

2007 tog agrolog Andreas Johansson och hans sambo Sonja Ek över hemgården och mjölkkorna. Sonja Ek flyttade från sin hemgård i Pernå i februari 2008. Men hur kan en mjölkbonde få 38 cent för mjölken när den kostar så mycket mera i affären. Hur har ni råd? - Nå, säger Andreas Johansson, jag är ändå laktosintolerant!

Vi träffar också ekomjölkbönder i Österbotten och unga mjölkbönder i Raseborg.

Text: Ida Fellman

Straffavgift på för stor mjölkproduktion - Spela upp på Arenan
Vinterliv på Heisala - Spela upp på Arenan
På Heisala mjölkgård är bonden laktosintolerant - Spela upp på Arenan
Ekomjölkbönder i Österbotten - Spela upp på Arenan
Unga mjölkbönder i Raseborg - Spela upp på Arenan

Unga mjölkbönder på Heisala

8:52

Mjölkproduktion och lönsamhet

1:21

Svåra isförhållanden för lantbrukare på Heisala

1:41

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan