Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Byaskvaller och Herrens ord

Uppdaterad 17.05.2016 14:47.

Kyrkan har spelat en stor roll i skärgårdens byar genom tiderna. I början av 1900-talet var kyrkan det enda stället där det gick att lära sig läsa. Samtidigt gav gudstjänsterna också tillfälle att skvallra och träffa bekanta från andra byar.

Astrid Eskills minns rädslan före de fruktade läsförhören. De hölls en gång per år i byarna på Iniö. Prosten kom till byn och förhörde barnen på en ABC-bok och de vuxna på Katekesen. Då gällde det att kunna sina bokstäver. Barnen hade varken gått i skola eller fått någon annan utbildning än vad de själv kunde lära sig från boken. Något som gjorde att rädslan alltid var stor före de stränga förhören.

Roligare var det att gå på gustjänst. Det gjorde man varje söndag och Hilma Eklund minns utfärderna till kyrkan. Det gällde att komma i tid så att man kunde utbyta lite skvaller med bekanta från de andra byarna. Ännu på 80-talet levde traditionen delvis kvar på Iniö. Männen samlas utanför klockstapeln för att prata, medan kvinnorna går till gravgården för att diskutera veckans händelser.