Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Ingenjör Andrée nödlandar i Korpo

Uppdaterad 06.07.2018 15:54.

En stormig höstkväll 1893 nödlandade en luftballong vid Brunskär i Korpo. I den satt ingenjör Andrée.

Det är en stormig höstkväll 1893 i Korpo. Plötsligt ser Edward Danielsson och hans fru ett stort mörkt tygstycke som åker över hilmen. Men det är varken djävulen, eller den sista dagen som har kommit.

Det är luftballongsflygaren S.A. Andrée som tvingats nödlanda på Brunskär

Andrée var vid det här laget inte speciellt känd i sitt hemland Sverige. Det var först efter nödlandningen i Finland han blev berömd.

Och på Brunskär hade man aldrig hört talas om luftballonger innan Andrée kom nedstörtandes från himlen. Han togs om hand av

Edward Danielsson och hans familj och stannade sedan några dagar i Åbo innan han återvände till Sverige. Hans färd hade blivit den första med luftballong mellan Finland och Sverige.

I det här programmet berättar Edward Danielssons sondotter Maja Granvik om vad som egentligen hände natten då en rikssvensk äventyrare hamnade på Korpo.

Vi hör också utdrag ur Andrées egna brev till familjen Danielsson. Andrée var mycket tacksam för det varma mottagandet han fått i Finland och höll länge kontakt med sina räddare.

Den lilla ön Äskören där Andrée hittades har döpts om till Andréeskär.

1897 gav André sig i väg på sitt kanske mest kända äventyr. Han skulle nämligen åka med luftballong till Nordpolen. Andrée var själv mycket orolig för färden och tvivlade på om han skulle klara sig.

Det stora mediauppbådet kring honom gjorde det däremot svårt att backa ur. Men utfärden till Nordpolen slutade i tragedi och under den omkom Andrée tillsammans med två medresenärer.