Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Man åt kålrötter och livet gick vidare

Från 2006
Uppdaterad 17.05.2016 13:34.

Man åt kålrötter - och livet gick vidare del 1

25:18

Då fortsättningskriget bröt ut 1941 trodde de flesta att det skulle hålla på högst till jul. Ingen hade kunnat ana att kriget skulle sträcka sig över nästan fyra år och att det hårda livet på hemmafronten skulle bli vardag.

Under fortsättningskriget i Åboland, liksom i resten av Finland, åt man kålrötter och livet gick vidare. I den här programserien av Aagot Jung berättar både soldater och civila om livet på hemmafronten under kriget.

Ett av krigets stora irritationsobjekt var matransoneringen. Många vägrade finna sig i de små ransioner som tilläts och sökte mat på annat håll. I Åboland sökte man sig bland annat till skärgården där det gick att få lite extra mjölk om man hade tur.

På hemmafronten var det ändå betydligt bättre än i Finlands fängelser. Aagot Jung intervjuar en vapenvägrare som satt fängslad under hela kriget. Han berättar om de tuffa förhållanden i fängelset där fångarna tvingades äta gräs och ormar för att överhuvudtaget överleva.

Vapenvägran var inte speciellt vanligt i krigets Finland. Många unga män var vid krigets början ivriga att ge sig ut i striderna och kämpa för sitt fosterland. En del av dem hyllades som hjältar i sina hemtrakter. Trots att det också fanns mycket tapperhet på hemmafronten. I radiodokumentären berättar de intervjuade om mardrömslika nättar då Åbo med omnejd bombades. Många flydde staden och sökte sig till landsbygden för att få skydd. Men också där föll bomberna och krigets skugga låg över hela Finland.

Man åt kålrötter - och livet gick vidare del 2

45:56

Text: Charlotta Hedman