Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Rastafaris barn i Finland

Från 2006
Uppdaterad 20.03.2017 13:39.
Dokumentärfilmen Rastafaris barn - Spela upp på Arenan

Författaren Marianne Backlén åkte till Jamaica, förälskade sig i Devon Dawkins och flyttade sedan tillsammans med honom till Helsingfors. Paret har nu två barn och berättar om de motgångar och den rasism de stött på i Finland.

Livet för en invandrare från Jamaica var inte lätt i det tidiga 90-talets Helsingfors. Staden var ännu inte speciellt mångkulturell och som Jamaican sticker man lätt ut.

Marianne Backlén berättar om hur hon och Devon försökt anpassa sig till livet i Finland. De umgås med andra jamaicaner och andra familjer som har samma erfarenheter av rasism. Men rädslan för något främmande är utbredd och Devon har både svårt att få jobb och ibland till och med problem med att röra sig fritt på stan.

Marianne Backlen och Devon Dawkins - Spela upp på Arenan

Marianne Backlén har länge fascinerats av den karibiska övärlden och bodde en tid i Kingston tillsammans med Devon. Hon håller i dokumentären på att skriva sin tredje bok "Hundarna i Kingston". Marianne är fortfarande intresserad av andra kulturer och är också i dag en aktuell författare i Svenskfinland. Hon har gett ut tolv böcker, den senaste 2005, och skriver fortfarande om mångkulturalism i Finland.

Text: Charlotta Hedman

Läs också