Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Märta Tikkanen skapar litteratur med sitt liv

Från 2006
Uppdaterad 08.03.2017 13:48.
Märta Tikkanen och Petteri Väänänen - Spela upp på Arenan

Märta Tikkanen är en författare som väcker starka känslor. Hennes böcker har sålt i hundratusentals exemplar runt om Europa. Men i Finland har hon inte alltid fått ett varmt mottagande.

Märta Tikkanen intervjuas av Petteri Väänänen i programmet "P.S.". Hon berättar om sitt författarskap och hur hon reagerat på den kritik hon fått genom åren. I 70-talets Finland var de negativa reaktionerna starka mot hennes bok "Män kan inte våldtas" mycket starka. Medan hon samtidigt hyllades av feministerna i Sverige.

Tikkanens författarskap har alltid färgats av hennes privatliv och personliga uppelevelser. Något som heller inte alltid har varit lätt att smälta i Finland. Hennes äktenskap med Henrik Tikkanen är något som vänts ut och in på i bådas böcker. Märta Tikkanen berättar också här om sitt förhållande till Henrik och om hur hon trots alla törnar är tillfreds med sitt förflutna.

Märta Tikkanen i Bettinas soffa - Spela upp på Arenan

Märta Tikkanen gav 2004 ut boken Två om sitt äktenskap med Henrik Tikkanen, 20 år efter hans död.

Här intervjuas hon av Bettina S. De diskuterar boken, äktenskapet med Henrik Tikkanen och om att vara en författare vars privatliv alltid synats i litteraturen.

Märta Tikkanen påpekar att miljön kan vara fotografisk, men sen kan man ljuga hur mycket som helst i romanerna. Hon citerar Henrik Tikkanen som sagt: Jag omformar sanningen till en sannare helhet.

Bettina S. frågar också Märta Tikkanen om reaktionerna på Två, i synnerhet på den sista meningen: Jag saknar honom ofta, men inte ett ögonblick har jag önskat honom tillbaka. Märta Tikkanen säger att den meningen kan kännas som ett knytnävsslag, men det är en mening som sammanfattar hela boken. Bettina S. försöker då få Märta Tikkanen att gå in på det närmare.

Märta Tikkanen - Spela upp på Arenan

Men vem är Märta Tikkanen innerst inne? En präktig pedagogdotter, en filifjonka som älskar katastrofer, en pionjär inom jämställdhet? Lotta Wigelius-Wulff träffar Märta Tikkanen 2007.

Mer om ämnet på Yle Arenan