Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Finland blir ett EU-land

Från 2006
Uppdaterad 17.05.2016 15:20.
TV-nytt dagen efter EU-valet - Spela upp på Arenan

Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

För många politiker var valresultatet både väntat och efterlängtat. Finland skulle äntligen gå med i den Europeiska Unionen.

Men alla var inte lika positivt inställda till resultatet. Paavo Väyrynen hade länge kämpat för nej-sidan och intervjuas här i TV-nytt om valresultatet. Hans parti centern är också splittrat. Den dåvarande statsministern och partikamraten Esko Aho var en av dem som talade för EU. Men Väyrynen tror inte att det kommer att leda till några problem inom partiet.

Andra kommentarer till valresultatet kommer från Österbotten, som till största delen sade nej till EU. En av orsakerna sägs vara att det finns många jordbrukare i regionen. Jordbrukarna själva säger sig trots det stå bakom EU. Budskapet både i och utanför studion blir att det nu, när valresultatet är klart, är dags att blicka framåt och tillsammans gå med i Unionen.

Text: Charlotta Hedman

Läs också