Aids kommer till Finland

1983 fick Finland sitt första aidsfall. Hur påverkades människors attityder till de homosexuella och folk fån andra länder i och med aids?
Då aids kom till västvärlden ansåg många att det var en homo-sjukdom. Att sjukdomen inte angick "normala" heterosexuella.

På SETA menar man att attityderna överlag har varit ganska sakliga, men det finns också människor som menar att "nu kommer ni att dö ut". Och framför allt kvällstidningarnas skandalrubriker försöker skrämma upp folk.
Det är viktigt att situationen inte blir sådan som i USA. Informationen bör vara saklig och inte skrämma, påpekar man på SETA.

Om man inte i uppfostran talar om sexualitet naturligt och sakligt kan man inte heller undersöka situationen och informera om sjukdomar.

Folk var rädda för aids på ett hysteriskt sätt, om en polis blev skrapad av en patient med aids blev det löpsedlar om hans risk att insjukna. Men aidsexpert Sirkka-Liisa Valle tror inte ens på en teoretisk risk.
Man är också rädd för patienterna, och undrar om det är sjukdomen som gör dem aggressiva. "Patienten var ju inte ens berusad, och ändå aggressiv". Viruset kan ge hjärnhinneinflammation, säger Valle, som kan visa sig i beteendestörningar.

Också rasism förekommer i förhållande i samband med aids. Afrikanska studenter i Finland stämplas som smittobärare.


I Sverige gick man in för tvångsvård som gjorde att vissa hellre kom till Finland för att testas.

1986 oroar man sig för att allt yngre personer får aids.
